JUSS OG SAMFUNN

Reagerer på Facebook-tigging

IKT-Norge mener slettmeg.no bør være statlig. IT-ministeren vil vurdere lovverket om ikke Facebook betaler.

3. okt. 2011 - 08:21

Fredag kunne digi.no melde at IT-minister Rigmor Aasrud har sendt et brev til Facebook der de inviteres til å være med å betale for tjenesten Slettmeg.no. Dette er en tjeneste som skal hjelpe nettbrukere som vil slette personlig informasjon fra nettsider.

    Les også:

Torgeir Waterhouse, Direktør internet og nye medier i IKT-Norge, sier til digi.no at departementet burde forholdt seg til den norske næringen og de norske aktørene, i stedet for å gå Facebook.

– Dette er et veldig godt eksempel på en tjeneste jeg synes det offentlige skal finansiere. Det er trøblete at det offentlige skal si til en aktør at: «siden noen av kundene deres gjør noe rart så skal dere gi oss penger.» Jeg har til gode å se en samferdselsminister som mener de som ligger asfalt på norske veier skal være med å betale for trafikksikkerhetsarbeidet, siden ulykkene skjer på deres asfalt, sier Waterhouse.

Statsråd i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, Rigmor Aasrud, sier til digi.no at Waterhouse sin asfalt-sammenligning ikke holder vann.

– Dersom du tenker på nettbanken, så er det ikke slik at man forventer at det det offentlige som skaø stille opp å hjelpe dersom noe går galt der. Det er ikke det offentlige som stiller opp og har en helpdesk for folk som ikke for ordnet opp med nettbanken sin, sier Aaserud som mener at det burde være tjenestene selv som sto for brukerstøtte som fungerte.

– De håver inn penger på det det de driver med, og da burde de hatt bedre støtte til de som fikk problemer, sier Aasrud som mener at det blir feil dersom det offentlige skal ta regninga når det oppstår problemer. Hun viser til at rundt halvparten av henvendelsene til Slettmeg.no gjelder nettopp Facebook.

– Kan det være aktuelt å se på lovverket dersom Facebook ikke endrer seg, eller de ikke vil bli med på dette spleiselaget du inviterer til?

– Det får vi vurdere dersom vi får et avslag fra Facebook, slår Aasrud fast. Hun viser til at Facebooks juridiske direktør i Europa, som fikk brevet, var veldig begeistret for tjenesten Slettmeg.no da han var med på 1 års-feiringen til tjenesten tidligere i år.

Aasrud sier at departementet ikke har tatt stilling til om Slettmeg.no får ytterligere finansiering etter 2011.

– Vi har brukt 8,5 millioner kroner på det i tre når. Nå må vi vurdere om det er myndighetene som skal drifte en slik tjeneste, sier Aasrud til digi.no.

Waterhouse i IKT-Norge sier til digi.no at han vil bli svært overrasket dersom slettmeg.no blir lagt ned etter prøveperioden, som går ut i 2011 dersom staten ikke får inn private midler.

– Jeg tviler sterkt på det. Det vil overraske meg veldig, veldig mye. Det burde være mulig å finne penger i budsjettet til denne tjenesten, sier Waterhouse som peker på at de årlige driftsutgiftene på 3 millioner kroner er for småpenger å regne i denne sammenhengen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.