BEDRIFTSTEKNOLOGI

Real fartsøkning for SSD

Ny teknologi kan revolusjonere lagring.

PCM-minne er en av teknologiene som vil gjøre SSD-disker dramatisk raskere.
PCM-minne er en av teknologiene som vil gjøre SSD-disker dramatisk raskere. Bilde: Micron

Det sier seg selv at raskere datateknologier stort sett er en fordel, og SSD-disker har de siste årene introdusert raskere dataoverføring for stadig flere brukere.

Utviklingen stopper imidlertid ikke, og datterselskapet til Western Digital, HGST, viser nå frem fremtidens superhastigheter, ifølge PC World.

Det er foreløpig bare snakk om en demonstrasjon, ikke et kommersielt produkt, og det går nok en stund før vi ser slike hastigheter i den virkelige verden. Men prototyper er gjerne tegn på faktiske teknologier som blir tilgjengelig for alle på sikt.

– Verdens raskeste

HGST hevder at deres løsning er verdens raskeste SSD, og dette oppnås ved et nytt grensesnitt med eksepsjonelt lav forsinkelse.

Selskapet bruker vanlig PCIe-tilkobling for å vise frem teknologien, og det nye grensesnittet bruker Linux-drivere på serversiden.

Kort fortalt bruker den nye løsningen noe som kalles PCM-minne, som er langt raskere enn NAND-flashminne. NAND bruker rundt 70 mikrosekunder på å respondere på data, mens PCM kan gjøre det på ett mikrosekund.

PCM står for phase change memory, og er såkalt ikke-flyktig minne. Teknologien er fortsatt under utvikling. Potensialet er stort, der PCM gjør data tilgjengelig for systemet mye raskere enn tradisjonell NAND.

Det kan imidlertid fortsatt ta to til tre år med utvikling før PCM-løsninger begynner å bli rimelige nok. Det finnes også flere konkurrerende teknologier som RRAM og MRAM, som alle lover bedre ytelse enn flashminne.

Kombinasjonen av PCM og grensesnittet til HGST resulterer i imponerende hastigheter, men HGST sier at de ikke velger å støtte én bestemt teknologi. Grunnen til at selskapet gikk for PCM var fordi denne teknologien var mest tilgjengelig der og da, sier Ulrich Hansen i HGST. De prøver ikke å spekulere hvilken av de kommende minneteknologiene vil nå produksjon først.

Også grensesnittet mellom minnet og serveren er foreløpig ikke ment til å erstatte NVMe-standarden, som i overskuelig fremtid kommer til å være standarden for rask datakommunikasjon for SSD-disker. Hansen forteller at de ikke ønsker å konkurrere med eksisterende, åpne standarder, som også kan videreutvikles på sikt.

Det er likevel tydelig at mye raskere lagring er på vei i årene fremover.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.