Rekordfusjon: Nortel kjøper Bay Networks

Canadiske Nortel blar opp 9,1 milliarder dollar - omlag 70 milliarder kroner - for å overta en av verdens største leverandører av digitale nettløsninger; Bay Networks. Men det er sistnevntes leder, Dave House, som blir toppsjef for det fusjonerte selskapet: Northern Telecom Ltd.

Resultatet av sammenslåingen er en leverandør som er dobbelt så stor som dagens største datakom-leverandør. Det er med andre ord klart for historiens største fusjon innen telekom og data.

- Bay og Nortel har sammen den kompetanse som skal til for å levere de virksomhetskritiske IP-nett kundene våre i lang tid har etterspurt, sier regiondirektør Jan Hörnqvist for Bay Norden/Baltikum.

Ifølge meldingen blir Bay Networks et heleid datterselskap av Nortel, der Bay naturlig nok tildeles ansvaret for Nortels datakomvirksomhet. Til sammen omsatte de to selskapene i fjor for 17,7 milliarder dollar - omlag 136 milliarder kroner. Det fusjonerte selskapet får omlag 80.000 ansatte.

Bay Networks såkalte "country manager" i Norge, Jan Søgaard, sier til digi.no at de ser svært positivt på Nortel-oppkjøpet.

- Vi har vært nummer to i en industri i dramatisk vekst og som har vært preget av to poler: Telegigantene mot dataoppkomlingene. Bay har aldri klart å komme opp på vår hovedkonkurrent Ciscos størrelse, men det gjør vi nå. Og det Cisco har bygd seg opp på egen hånd, skaper vi nå på en måte "utomhus". Nortel har egentlig alt vi manglet. I tillegg er det en masse fellesområder mellom selskapene som vi nå utnytter ved at Nortels enterprise-enhet, som har holdt på med data som Bay kjenner det - legges inn under dagens Bay Networks, forteller Søgaard.

Bay Networks skal altså fortsette med det selskapet kan best, å fokusere på datasiden.

- Her blir det "business as usual". Vi har tross alt et år vi skal "close" nå i juni. Ifølge avtalen som ble kjent klokka tre i går ettermiddag, er det 90 dager til oppkjøpet formelt skal være i boks. I september forventer en at oppkjøpet skal være avsluttet, sier Søgaard.

Det er lett å forstå at norske Bay ser med svært blide øyne på oppkjøpet, all den tid Telenor faktisk er en av Nortels største kunder i Europa.

- Det står haugevis med Nortel-utstyr ute hos Telenor, så dette ser vi lyst på, ja, sier Søgaard, som allerede er på utkikk etter fem nye personer for å møte den ventede etterspørselsøkningen etter fusjonen.

Bay Networks i Norge sysselsetter i skrivende stund åtte personer, hvorav omtrent halvparten er ingeniører, resten såkalte business managers, dvs. økonomi- og markedsfolk.

Nortel er knapt til stede på det norske markedet. Etter det digi.no kjenner til er det foreløpig bare en person ansatt i Norge, men dette vil naturlig nok endre seg raskt. Nortel er ikke minst kjent for å ha vært svært tidlig ute med å 'webifisere' telefoni, noe som gjør oppkjøpet av datanettverkspesialisten Bay strategisk viktig for Nortel.

Bay Networks vil fremdeles bli hetende Bay Networks i Norge, selv om bedriften blir en enhet underlagt Nortel-konsernet.

Til toppen