Revolusjonen JPEG 2000 banker på døra

Radikalt bedre bildekvalitet, datakanaler i bildefilen og bedre rettighetsstyring - JPEG 2000 er snart klart for lansering, og bildestandarden skal gjøre dine surfeopplevelser mye bedre.

Radikalt bedre bildekvalitet, datakanaler i bildefilen og bedre rettighetsstyring - JPEG 2000 er snart klart for lansering, og bildestandarden skal gjøre dine surfeopplevelser mye bedre.

Bilde- og surfekvalitet. Det er de to målene for det nye bildeformatet JPEG2000. Formatet skal være ferdigstilt om få måneder, og da gjenstår det bare endel implementering av plugins i nettlesere og billedredigeringsverktøy før vi får se den nye teknologien på nettet.

Men målet er altså at vi ikke skal legge merke til den, siden den skal gjøre bildekomprimeringen mye bedre enn forgjengeren. Dermed vil det gå fortere å laste ned grafikk-intensive nettsider, og bildene vil være mye finere enn med dagens komprimering.

Og det er bare starten. Bilder som er kodet med JPEG2000, med filendelsen *.jp2, vil gjøre det mulig for for eksempel leger å forstørre utvalgte regioner av et bilde og be om å få høyere kvalitet på dette. Dessuten skaléres bildene etter båndbredde, slik at en mobiltelefon kan laste ned en helt annen oppløsning enn en datamaskin på bredbåndslinje - med base i samme filen (se MPEG4, det nye multimediaformatet som skal gjøre distribusjon av grafikk, video og animasjon over differensierte nettverk til en ren lek.

Designer.com har kalt JPEG2000 det potensielt viktigste fremskrittet i bildekomprimering siden GIF og JPEG ble introdusert for mer enn et tiår siden.

Dagens komprimering kalles DCT, eller Discreet Cosine Transformation, og komprimerer bildedata i firkantede blokker. Blokkene lagres så i numerisk rekkefølge, og representerer data fra topp til bunn i bildet.

JPEG2000 bruker komprimeringsteknologi kalt Wavelet Compression, som lagrer bildene som en strøm av data, som tilføyer bedre og bedre kvalitet til bildet etter hvert som det lastes ned eller åpnes, ifølge Designer.com.

Standarden vil gjøre det mulig for designere å legge inn kryptert opphavsrettsinformasjon i et bilde, noe som vil gjøre det svært mye vanskeligere å rappe bilder eller grafikk andre har laget.

JPEG2000 gir også muligheter for å legge inn informasjon i en eller flere av de 256 datakanalene som formatet kan inneholde.

Etter et møte i Geneve i mars, er JPEG2000 en offisiell internasjonal standard, og det arbeides videre med forskjellige tillegg, som sikkerhet, 3D-støtte og interaktivitet.

Til toppen