BEDRIFTSTEKNOLOGI

Revolusjonerende kvantealgoritme for raske og presise søk

En ny algoritme for søk i store datamengder lover etterlengtet hjelp til den som stiller med vage søketermer og manglende kunnskaper om søkeobjektet..

30. mai 2000 - 14:06

Forskeren Lov Grover fra Bell Laboratories har kommet opp med en ekstremt rask kvantealgoritme som kan identifisere et objekt i en stor database, selv når søket er vagt og lite spesifikt.

Grover presenterte algoritmen på datakonferansen Symposium on the Theory of Computing eller STOC, som har sitt 32-årsjubileum i år, ifølge en pressemelding.

Grover er fra før oppfinner av flere av de kraftigste algoritmene innenfor kvantedatabehandling. Kvantedatabehandling bruker konsepter fra kvantefysikk for å bygge mer effektive datamaskiner, og algoritmene er de sett av instruksjoner som skal styre disse maskinene når de engang i fremtiden kommer i allmenn bruk.

Grovers algoritme bruker en prosess tilsvarende den statistikere benytter seg av for å kompensere for manglende informasjon, og skal gjøre det enkelt for eksempel å finne telefonnummeret til en person man har møtt men ikke helt husker navnet på.

Slike problemer med manglende informasjon er svært vanlige blant annet i statistikkføring og databehandling, ifølge pressemeldingen.

STOC er blitt arrangert siden 1969, i regi av Association for Computing Machinery.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.