JUSS OG SAMFUNN

Rigmor ber Facebook om penger

Vil at nettgiganten blar opp for slettmeg.no.

Rigmor Aasrud har bedt Facebook om bidrag til slettmeg.no.
Rigmor Aasrud har bedt Facebook om bidrag til slettmeg.no. Bilde: Per Ervland
30. sep. 2011 - 10:49

Tjenesten Slettmeg.no ble lansert våren 2010 for å bistå nettbrukere som vil fjerne personlige opplysninger fra diverse nettjenester. Det er Datatilsynet som drifter tjenesten, som er en forsøksordning som i utgangspunktet skal gå ut 2011.

Nå er imidlertid ansvarlig statsråd for prosjektet, IT-minister Rigmor Aasrud, på jakt etter måter å finansiere Slettmeg.no på. Tjenesten koster nemlig cirka 3 millioner kroner å drifte årlig, og staten har så langt lagt inn 8,45 millioner kroner.

I et brev til Facebook, ved Richard Allan som leder Facebooks myndighetsavdeling i Europa, ber Aasrud nå om et frivillig bidrag. Det er bare Facebook som har fått henvendelsen fra Norges IT-minister.

Les brevet her (pdf)

Les hva IKT-Norge mener om brevet til Aasrud her.

I brevet, som ble sendt i midten av september, skriver Aasrud at sosiale medier i økende grad skaper personvernproblemer, og den kraftige veksten i bruken av sosiale medier også har skapt stor etterspørsel etter bistand for å slette opplysninger eller oppføringer.

– Slettmeg.no mottok mer enn 6.200 henvendelser i de 18 månedene etter oppstart. Totalt 39 prosent av henvendelsene gjaldt problemer knyttet til bruk av Facebook, skriver Aasrud i brevet til Facebook.

Det er også bakgrunnen for at hun ber Facebook vurdere å samarbeide med staten om tjenesten.

– Sosiale medier kan fremme samfunnsansvar, ved å bistå de som opplever problemer som forårsakes av tjenestene de leverer. Men slik situasjonen er nå er det ingen sosiale medieselskaper som tilbyr denne formen for assistanse, skriver Aasrud, som mener at inntil aktørene får på plass egne løsninger, vil det være en god ide å støtte oppunder og bidra til offentlige tjenester som Slettmeg.no.

– Jeg vil derfor benytte anledningen til å invitere Facebook til å samarbeide og bidra til driften av slettmeg.no.

Etter det digi.no erfarer har ikke Facebook svart på IT-ministerens henvendelse.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.