JUSS OG SAMFUNN

Risikerer bot på 53 milliarder kroner

EU-kommisjonen skal anlegge formell sak mot Google.

EU-kommisjonen ventes i dag å anlegge en formell sak mot Google, som anklages for å ha misbrukt markedsmakten selskapet har med dets søketjeneste.
EU-kommisjonen ventes i dag å anlegge en formell sak mot Google, som anklages for å ha misbrukt markedsmakten selskapet har med dets søketjeneste.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. apr. 2015 - 09:16

Flere kilder ved EU-kommisjonen, i tillegg til Google selv, hevder at EU-kommisjonen vil formelt anklage selskapet for misbruk av selskapets dominerende posisjon innen internettsøk. Det var Financial Times og Wall Street Journal som først omtalte dette. Nyheten har også blir også omtalt i en e-post som Google har sendt til selskapets ansatte. E-posten har blitt gjengitt flere steder.

Selv om saken anlegges i dag, forteller ikke kilder ved EU-kommisjonen til Reuters at det vil kunne ta måneder før den formelle anklagen er klar.

EU-politikere: Truer med å dele Google i to 

Nytt regime

Det er danske Margrethe Vestager som nå er EUs konkurransekommisær og som i fjor høst overtok saken etter spanske Joaquín Almunia. Vestager har så langt ikke sagt så mye om sitt syn på denne saken, som anses som en av de største og mest politisk ladde konkurransesakene i EU-kommisjonens historie. Først etter fem år med etterforskning og tre forsøk på forlik fra Googles side, kommer nå beslutningen om formelle anklager. Ifølge Financial Times er det samtidig en viss bekymring i kommisjonen om at Vestager har restrukturert og snevret inn saken etter at hun overtok den, slik at den nå trolig bare vil gjelde måten Google håndterer produktsøk på. Selskapet anklages for bevisst å prioritere egne tjenester i søkeresultatene, i stedet for å tilby de beste søketreffene, slik selskapet hevder å gjøre.

Som EUs nye konkurransekommissær er det Margrethe Vestager som nå er ansvarlig for saken mot Google.
Som EUs nye konkurransekommissær er det Margrethe Vestager som nå er ansvarlig for saken mot Google. Bilde: Chara Kaminara/EU-kommisjonen
 

Ny kommisjon: Disse skal styre EUs IT-politikk 

En rettssak kan bli en kostbar og langvarig affære. Saken kan strekke seg over flere år og vil trolig ikke føre til noen endring i Googles forretningspraksis før dommen har falt. Hadde Googles motparter godtatt et av forliksforslagene fra selskapet, hadde endringene trolig vært gjennomført allerede.

Etterdønninger: Google vifter pekefingeren mot WSJ 

Gigantbot

Google risikerer både å bli påtvunget endringer i selskapets forretningsmodell og en kjempebot, tilsvarende inntil 10 prosent av selskapets globale, årlige omsetning. Ifølge Google ureviderte regnskap omsatte selskapet for 66,001 milliarder dollar i fjor, noe som setter en foreløpig, øvre ramme på boten til 6,6 milliarder dollar, tilsvarende 53,0 milliarder norske kroner.

Almunia: – Google er verre enn Microsoft 

Dette er langt mer enn det for eksempel Microsoft har måttet betale gjennom flere runder med straff for ulovlig, konkurransehemmende virksomhet. Til sammen skal Microsoft ha blitt bøtelagt av EU-kommisjonen for 2,24 milliarder euro, omtrent 19.1 milliarder kroner etter dagens kurs.

Microsoft og EU: Microsoft fikk kjempebot

E-posten

I den interne e-posten bekrefter Googles ledelse at EU-kommisjonen vil komme med en «Statement of Objections» (SO) i senere i dag angående visningen og rangeringen av visse søkeresultater, spesielt innen shopping.

– Dette er selvfølgelig veldig skuffende nyheter, spesielt for søketeamet som har jobbet så hardt for å skape en flott opplevelse for brukerne våre de siste 16 årene, heter det i meldingen.

Ifølge Google er SO-en et dokument hvor kommisjonsstaben presenterer sine foreløpige argumenter. Google vil deretter få mulighet til å svare på dette. Selskapet mener at dragkampen om SO-en vil kunne ta opptil et par år og at denne prosessen i flere tidligere saker har endt med forlik eller endring av anklagene.  Dersom det ikke oppnås enighet, vil kommisjonen sende saken over til en domstol.

– Sterk sak

Google mener at selskapet har en sterk sak, spesielt når det gjelder bedre tjenester for brukerne og økt konkurranse. I e-posten gjentar selskapet at konkurrensen bare er et klikk unna og brukerne kan benytte generelle søketjenester som Bing, Yahoo og DuckDuckGo, søkeassistenter som Siri og Cortana, og mer spesialiserte tjenester som Amazon, Expedia, eBay og nasjonale, europeiske alternativer.

Google påpeker at brukerne i økende grad tyr til sosiale nettverkstjenester som Facebook og Twitter for å finne nyheter og forslag til hvor de skal spise eller hvilken film de kan se.  Selskapet mener at app-eksplosjonen på mobile enheter har endret alt, og at 7 av 8 minutter med bruk av mobile enheter, skjer i ulike apper.

I e-posten viser Google også kurver over veksten av unike brukere ved ulike e-handels- og reisetjenester i land som Frankrike og Tyskland. Google oppgir egne tall for selskapets egne tjenester i disse landene og tall fra ComScore MMX for de øvrige tjenestene. Stemmer tallene, Googles egne tjenester en mygg sammenlignet med tjenester som Amazon, eBay, Idealo.de, CDiscount.com, Booking.com, Holidaychech.de og Tripadvisor.de, for å nevne noen. Disse tallene vil nok bli trukket fram av Google og nøye gransket av EU-kommisjonen i den videre prosessen.

Android

Google tror at EU-kommisjonen også vil åpne en formell granskning av Android i dag, altså å trekke etterforskningen opp på det samme nivået som etterforskningen av blant annet søketjenesten har vært de siste årene. Det handler blant annet om i hvilken grad Google tillater forhåndsinstallering av konkurrerende apper på offisielle Android-enheter. Google mener at Samsung Galaxy S6 er et godt eksempel på hva som er tilgjengelig og tilbys. Enheten leveres med forhåndsinstallerte apper fra en rekke leverandører, inkludert Facebook, Microsoft og Google selv.

Android: Google risikerer russisk granskning 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.