Rolig virus-jul, men bare vent...

Ingen grusomme julevirus pekte seg ut som lammende trusler mot julekosen. Men nå som folk kommer tilbake på jobb, kan en forvente seg litt av hvert.

Den store julebomben kom ikke i år. Virusepidemien som kunne ha ødelagt romjula uteble, og dermed kan de fleste sette seg ved maskinen uten å plages så altfor mye, når folk begynner å komme tilbake på jobb denne uken.

Ukene før jul var hektiske, både for den som ble smittet og for de som skal advare mot nye epidemier. Antivirusselskapene sendte ut varsler i hytt og vær, stort sett med god grunn: Badtrans-ormen, for eksempel, ramler fortsatt ned i innboksene med skremmende frekvens.
Det forventes at flere virus og ormer kan komme til å blomstre opp igjen når folk nå etter hvert drar seg opp av sofaen og begynner å surfe nettet.

Symantec mener Maldal, eller Zacker, vil kunne komme til å "ta av", og har derfor oppgradert disses trusselvurderinger til nivå tre, men regner med at nivået kan komme til å heves til fire om en stund.


Denne ormen kan slette en rekke antivirusprodukter og systemfiler om den åpnes. I tillegg sender den seg selv til alle i outlook-adresseboken, og forårsaker masse uønsket trafikk på nettet og mailservere. Den er en utspekulert liten programsnutt som faktisk kan slå av tastaturet ditt.

Blant annet kan den finne på å skru av tastaturet, noe som gjør at en ikke får brukt det igjen før maskinen restartes uten ormen ombord. Uten tastatur blir det hakket vanskeligere å rydde opp i maskinproblemene. Ifølge Norman ASA, skrur den av tastaturfunksjonene bare delvis, slik at det fortsatt virker innen et DOS-vindu.

Til toppen