Russisk kryptoekspert arrestert på Def Con

FBI arresterte mandag en russisk krypto-hacker for å ha publisert programvare som ødelegger beskyttelsen på e-bøker. Da hadde han nettopp holdt foredrag om svakhetene ved Adobes e-bøker.

FBI arresterte mandag en russisk krypto-hacker for å ha publisert programvare som ødelegger beskyttelsen på e-bøker. Da hadde han nettopp holdt foredrag om svakhetene ved Adobes e-bøker.

Den russiske krypteringseksperten Dmitry Sklyarov ble arrestert etter å ha holdt foredrag på hackerkonferansen DEF CON i Las Vegas.

FBI har vedgått å ha arrestert Sklyarov for brudd på den omstridte opphavsrettslovgivningen DMCA.

Søndag hadde Sklyarov, som er russisk statsborger, holdt foredrag om svakhetene ved e-bokformatet til Adobe. Sklyarovs arbeidsgiver ElcomSoft averterer på sine nettsider diverse programvare for gjeninnhenting av passord fra programvare, samt programmer som gjør det enkelt å cracke e-bøkers kopieringsbeskyttelse.

En av programmene, Advanced eBook Processor, er spesifikt innrettet på Adobes e-bokformat, og Sklyarov hadde snakket om svakhetene ved dette og Adobes krypterte PDF-format på konferansen. Saken ble først plukket opp av Planet eBook, men er siden diskutert heftig på e-postlister, diskusjonsfora og i andre medier.

Ifølge en FBI-talsmann News.com har pratet med, skal Sklyarov overføres til San Francisco, der arrestordren ble utstedt. Hvis han blir dømt, kan han risikere en maksimumsstraff på 4,5 millioner kroner og fem år i fengsel.

Adobe og andre e-bokselskaper har lenge vært irriterte på Elcom, da programvaren kan brukes til piratvirksomhet. At Elcom understreker at den kun skal brukes til å lage sikkerhetskopier eller om man ønsker å lese boken på en annen, ikke-kompatibel maskin, ser ikke ut til å ha imponert bransjen, og Adobe skal ifølge Elcom ha stått bak anmeldelsen som førte til arrestasjon.

Elcom på sin side mener programvaren gjør det mulig for ikke-USAnere å praktisere sine privatkopieringsrettigheter. Det er ikke satt noen dato for når Sklyarov skal møte i retten igjen, ifølge statsadvokaten i District of Northern California, som har sendt ut en pressemelding om saken.

Til toppen