JUSS OG SAMFUNN

Russisk mafia går på nett

Den russiske mafiaen har oppdaget at musikk og video kan selges på Internett. Det vil koste industrien ni milliarder kroner per år, og legge russisk musikkbransje brakk, tror analytikere.

10. okt. 2000 - 10:32

Den russiske mafiaen er store på salg av piratmusikk og kopierte DVD-filmer. Nå flytter ukrainske og bulgarske pirater sine operasjoner ut på nettet, og flere analytikere Wired News har snakket med spår undergang for russernes egen musikkindustri.

Mafiaen eier den russiske musikkindustrien, mener Eric Schwartz i International Intellectual Property Alliance. Han sier 95 prosent av all musikk som selges i Russland er piratkopiert.

- Det er mye penger å tjene og det er ingen som gir dem gode grunner til å slutte med det, sier han. IIPA har spesielt sett seg ut Ukraina som et land der "optiske medier" som CD, VCD, CD-ROM og DVD kopieres og misbrukes i stor grad.

I USA taper platebransjen 2,9 milliarder kroner hvert år på grunn av piratene ifølge en analyse fra platebransjens internasjonale bransjeorganisasjon IFPI.

Schwartz mener tapene grunnet piratvirksomhet kommer opp i ni milliarder kroner årlig, men at det tross alt er den russiske musikkindustrien som taper mest.

Plateselskapene har til og med prøvd å gi bort musikk på nettet for å knuse piratene. Endel av selskapene lisensierte musikk til nettstedet Zvuki, slik at de kunne tilby gratis musikkfiler som god reklame for platene.

Platene solgte ikke spesielt bra, så det ble betraktet som et godt tiltak for alle parter.

Zvuki tilbød russisk musikk i hele spekteret fra pop til klassisk, og ble snart en av de mest populære nettstedene i landet. Da kom piratene inn for å få sin del av kaken, som Wired skriver.

En av de verste forbryterne var en side som kalte seg Russian Music Portal (RMP), som begynte å tilby samme musikk som Zvuki, men uten at nettstedet betalte lisensavgift til plateselskapene.

Zvuki saksøkte RMP, i den føste Internett-piratsaken i russisk historie - og sidene er nå tatt av nettet.

Piratvirksomhet på nettet er et økende problem i Russland, og analytiker Alice Zalick fra USAs patentkontor, som jobber spesielt med østblokken, mener problemet bare vil øke etter hvert som russernes tilgang til datamaskiner øker.

- Dette vil bli et mye større problem enn CD-pirater, fordi man bare kan sette opp en server i en røverstat, og øyeblikkelig ha verdensomspennende distribusjon, sier hun til Wired News.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.