BEDRIFTSTEKNOLOGI

Russisk telesalg i kjømda

Den russiske regjeringen satser på å selge ut 25 prosent minus to aksjer i det statlige teleholding-selskapet Svyazinvest senest til sommeren. Aksjeposten forventes å skaffe 600 millioner amerikanske dollar til den russiske statskassa, betydelig mindre enn forhåpningene.

Frode Eriksen
18. jan. 1999 - 15:33

Salget av aksjer i Svyazinvest ble utsatt i oktober i fjor etter rubelens sterke verdifall. Siden budene på teleholding-selskapet var fastsatt i rubler, ble statens antatte inntekter fra selskapet redusert med 60 prosent fra et opprinnelig minimumsbud på 1,035 milliarder dollar.

Nå vil den russiske staten nøye seg med 600 millioner dollar eller 14 milliarder rubler i lokal valuta. I oktober lå verdien på selskapet på 400 millioner dollar, som på det tidspunktet ikke ble akseptert som et godt nok minimumsbud. De mest optimistiske prognosene før valutakrisen var at delprivatiseringen skulle skaffe 1,6 milliarder dollar til eierne. Aksjeposten skal etter planen auksjoneres ut før sommeren.

Uansett blir prisen på den nye aksjeposten i Svyazinvest betydelig lavere enn 1,71 milliarder dollar som Mustcom-gruppen betalte for 25 prosent pluss én aksje sommeren 1997. Mustcom består i hovedsak av en samling banker, deriblant russiske Uneximbank og Deutsche Morgan Greenfell. Denne aksjeposten sikrer riktignok negativ kontroll over teleselskapet.

Ifølge Financial Times vil det være vanskelig for den russike staten å skaffe selv et relativt beskjedent beløp på 600 millioner dollar for selskapet med bakgrunn i dagens økonomiske klima i landet. En analytiker som siteres av avisen sier at teleoperatøren ikke kontrollerer sin egen skjebne.

Svyazinvest eier kontrollerende aksjeposter i 88 regionale teleselskap i landet, foruten 38 prosent i Rostelecom, som gir 51 prosent av stemmene i operatøren som leverer riks- og internasjonal telefoni.

Telenor International investerte 160 millioner dollar i russlands største GSM-operatør, VimpelCom, i desember.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.