MINECRAFT

Russisk tenåring dømt til fem års fengsel for å ha planlagt «Minecraft-terror»

Han og kameratene skulle sprenge kopien de hadde bygget av hovedkvarteret til FSB – tidligere KGB.

Lubyanka T-banestasjon med hovedkvarteret til FSB – tidligere bedre kjent som KGB i – bakgrunnen.
Lubyanka T-banestasjon med hovedkvarteret til FSB – tidligere bedre kjent som KGB i – bakgrunnen. Foto: Odd Andersen/NTB
10. feb. 2022 - 14:30

En russisk tenåring er dømt til fem års fengsel for angivelig å ha planlagt å sprenge en virtuell kopi av FSBs hovedkvarter, bygget i dataspillet «Minecraft».

Tenåringen er dømt etter Russlands terrorlovgivning. Han var siktet for «opptrening til terroristaktivitet», sier menneskerettighetsadvokat Pavel Chikov til Telegram.

Den domfelte ble arrestert sammen med to andre tenåringer i 2020, siktet for å ha spredt flygeblader til støtte for en matematiker med anarkistiske politiske holdninger.

Politiet beslagla telefonene deres og fant en meldingslogg der de tre planla hvordan de skulle sprenge en FSB-bygning de hadde bygget i Minecraft. Ifølge etterforskere hadde tenåringene også lært seg å lage eksplosiver og øvde seg ved å detonere dem i forlatte bygninger. De to andre ble løslatt etter å ha samarbeidet med politiet.

Tenåringen nektet straffskyld og uttalte siste dag i retten at han ville gå i fengsel med god samvittighet, i visshet om at han ikke hadde gjort noe galt.

– For siste gang i denne retten vil jeg si: Jeg er ikke en terrorist, sa han.

EOS-utvalgets leder Astri Aas-Hansen under overleveringen av fjorårets årsmelding til Stortinget.
Les også

E-tjenesten kritiseres for ulovlig innhenting: – Svært alvorlig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.