SIKKERHET

Russland opphever dom mot Tor-prosjektet: – Fantastiske nyheter for digitale rettigheter

Tor-nettleseren ble blokkert i Russland for å legge til rette for ulovlig innhold, og nå opphever en russisk domstol avgjørelsen som førte til blokkeringen.

Lasse Skovgaard (Version2)
4. juni 2022 - 14:00

En russisk domstol opphever en dom som førte til blokkering av Tor-prosjektets hjemmeside i Russland. Tor-prosjektet står bak Tor-nettleseren som gir brukerne mulighet for å gå på nettet anonymt via såkalt «onion routing». Avgjørelsen skjer som et ledd i at det 26. mai skal være et nytt rettsmøte om blokkeringen.

Det skriver Vice.

– Med saksbehandlingen til en ny rettssak annulleres avgjørelsen (hovedkravet) delvis, skriver en lokal rett i den russiske byen Saratov ifølge Vice.

Den russiske etaten Roskomnadzor, som står for overvåkning av kommunikasjon, informasjon og massemedier i Russland, beskyldte i desember i fjor Tor-prosjektet for å legge til rette for ulovlig innhold, noe som førte til blokkeringen av Tor-nettleseren.

– Beslutningen om å oppheve blokkeringen mot hjemmesiden vår er fantastiske nyheter for digitale rettigheter og friheten til å bruke Tor i Russland. Dette viktige resultatet ville ikke være mulig uten Roskomsvobodas pro bono-støtte, men kampen er ikke ferdig, sier Tor-prosjektet til Vice med henvisning til den russiske organisasjonen Roskomsvoboda, som kjemper for innbyggeres digitale rettigheter.

Det er usikkert hvilken betydning rettssaken får for russiske brukeres mulighet for å bruke selve Tor-nettleseren, men «flere mennesker kan kanskje få adgang til opplysninger og ressurser om hvordan man fortsetter å være anonym på nettet».

Tor har fått nye funksjoner som skal gjøre anti-sensuren mer effektiv.
Les også

Nå har Tor-nettleseren gjort det lettere å komme rundt internett-sensur

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.