BEDRIFTSTEKNOLOGI

Test: Cobalt Qube 2

Så enkel at selv mor kan sette den opp …

digi.no har testet den lille blå, Linux-serveren fra Cobalt Networks. Maskinen var svært enkel å sette opp, men det betyr ikke at den passer for alle.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. sep. 1999 - 13:11
Cobalt Qube 2. <i>Foto: Harald Brombach</i>
Cobalt Qube 2. Foto: Harald Brombach

Å se sette opp en server, enten det nå er en e-post-server, webserver eller filserver, er ingen enkel oppgave for uinnvidde. Det krever gjerne mange timer med studier og litt fikling for å få det til. Derfor kvier mange ikke-tekniske databrukere seg for å sette i gang med en slik oppgave. Bedrifter uten slik egne it-folk vil derfor måtte leie inn personell som kan utføre slike oppgaver.

Cobalt Networks har gitt ut en serie svært enkle servere som skal kunne settes opp og vedlikeholdes av personer med begrenset IT-kompetanse. Disse går under navnet Qube 2. digi.no har testet en slik server, nærmere bestemt Q28 364 NAE-utgaven med 250 MHz MIPS-prosessor, 32 MB med minne og 6,4 GB med harddisk. Målet med testen var først og fremst å se om maskinen var like enkel å bruke som Cobalt hevder. 

Cobalt Qube 2 består av et blå, kubeformet kabinett med lengder på i underkant av 20 cm. Vekten er 2,8 kg. Maskinen er utstyrt med en tolinjers LCD-skjerm, et PCI-kortplass for installasjon av for eksempel et ISDN-kort, to koblingspunkter (TP) for nettverk, serieport for tilkobling av modem og 7 knapper for grunnleggende betjening.

Det er i utgangspunktet svært enkelt å komme i gang med installasjonen av Qube 2. Det er bare å koble maskinen til lokalnettet den skal brukes i. Dette kan gjøres på to måter:

  • Koble maskinen inn som en hvilken som helst annen maskin ved å bruke den ene nettverkskontakten.
  • Sette maskinen som en slags ruter mellom Internett og lokalnettet. Da brukes begge kontaktene.

Hvilken av disse konfigurasjonene som bør brukes kommer vi tilbake til.

Når maskinen er koblet til nettverket og er blitt skrudd på, vil den automatisk prøve å finne en såkalt DHCP-server (Dynamic Host Configuration Protocol) på lokalnettet. Dette er en server som automatisk tildeler maskinene på nettet en IP-adresse.

Baksiden av Cobalt Qube 2. <i>Foto: Harald Brombach</i>
Baksiden av Cobalt Qube 2. Foto: Harald Brombach

Hvis en slik server ikke er tilgjengelig, må brukeren selv fortelle Qube-en hvilken IP-adresse, nettmaske og eventuell gateway-adresse den skal bruke. Dette gjøres ved hjelp av knappene og LCD-skjermen på selve boksen.

Så fort IP-adressen er på plass, er maskinen klar til bruk. Du kan nå fortsette konfigurasjonen ved hjelp av en standard nettleser fra en annen maskin i nettverket. Alt du må gjøre er å skrive inn "http://ip-adresse" i adressefeltet til nettleseren. Da får du opp en webside som inneholder alt du trenger for den videre konfigurasjonen. Dermed er webserveren allerede i gang.

Hva som kan gjøres fra administrasjons-siden, avhenger av hvilke rettigheter du har. Det aller meste kan kun gjøres når du har logget deg på som "admin". Første gangen dette skjer, behøver du ikke skrive inn noe passord, men det er svært lurt å bestemme hva dette skal være så fort som mulig. Dette gjøres på en webside som kalles Personal Profile. Her kan hver bruker legge inn og endre informasjon om sin egen konto. Det er kun "admin" som kan opprette og slette kontoer.

Hver bruker kan opprette sine egne websider. Dette gjøres enten ved hjelp av et innebygget verktøy eller ved å overføre HTML-filer fra en annen maskin ved hjelp av FTP. FTP-serveren er også blant de tjenestene som alltid er i gang. Det samme gjelder Telnet. Serveren er for øvrig utstyrt med FrontPage98 Server Extensions, noe som forenkler bruken av dette webutviklingsverktøyet.

Qube 2 kjører en variant av Red Hat Linux. Dette oppdager du egentlig først når du går inn i maskinen via FTP eller Telnet. Men siden du i utgangspunktet ikke kan få rotaksess, er det lite du kan gjøre for å fintrimme maskinen. Dette er selvsagt gjort av sikkerhetsmessige årsaker.

En liten oppsummering så langt. Serveren er nå klargjort for å være en intranett-server i et lokalnett. Mange har kanskje ikke andre behov enn dette. Men serveren kan brukes til ganske mye mer.

Brukerne av maskinen kan inndeles i grupper. En bruker kan også være medlem av flere grupper. Til hver av disse gruppene kan det opprettes en diskusjonsgruppe hvor medlemmene kan legge igjen meldinger som de andre kan lese og svare på. Denne funksjonaliteten settes i gang ved hjelp av noe få tastetrykk/musklikk.

Maskinen støtter fildelingsprotokoller som SMB (Server Message Block) og AppleShare, slik at maskinen opptrer som en vanlig Windows- eller Mac-maskin i slike nettverk. Det eneste som må gjøres for å sette i gang slik funksjonalitet er å krysse av et par felter på en webside. Enklere blir det knapt nok.

Det er også mulig å sette opp e-postserver (med protokollene SMTP og POP3), egen DHCP-server og domenenavnserver (DNS). Disse tjenestene krever nok litt mer kunnskap enn web-tjenesten, men bør likevel være tilgjengelig for de fleste på grunn av det enkle og oversiktlige brukergrensesnittet maskinen tilbyr.

Som nevnt er det mulig å lede trafikk fra Internett gjennom Qube-en. Hensikten med dette kan være å gjøre maskinen synlig på Internett, men også ved for å kunne bruke den innebygde IP-brannmuren må maskinen settes opp på denne måten. Brannmuren beskytter mot uønsket aksess utenfra.

Det eneste som egentlig skuffet med Cobalt Qube 2 var prisen - 15.400 kroner eksklusiv mva. For til tross for at maskinen har et fancy utseende og brukergrensesnitt, er den ikke noe spesielt godt utrustet, selv om den innebygde MIPS-prosessoren kanskje yter bedre enn Intel-prosessorer med samme klokkehastighet. Det burde ikke være noe problem å sette sammen en standard PC til en betydelig lavere pris med minst like god ytelse.

Det eneste som rettferdiggjør prisen er de timene en uerfaren IT-administrator sparer på å sette opp maskinen. En erfaren IT-administrator vil kunne sette opp slike tjenester på kort tid.

Konklusjonen må derfor være at Cobalt Qube 2 er ideell for bedrifter som ikke har egen IT-kompetanse, og som heller ikke ønsker å ønsker å bruke penger på å leie slik kompetanse. For stort sett alle andre vil det lønne seg å sette opp en vanlig PC til å gjøre det Qube-en er i stand til. Kanskje PC-en greier mer også …

Bilde av nødvarsel på telefon
Les også

Ny nødvarsel-test på mobil onsdag – sier de har lært en del siden sist

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.