BEDRIFTSTEKNOLOGI

Test: google

Så fragmentert er Android i dag

Flere telefoner enn noensinne.

Dette er de dominerende merkene i Android-verdenen.
Dette er de dominerende merkene i Android-verdenen. Bilde: Thomas Marynowski
7. aug. 2015 - 09:07

App-utviklerne i Open Signal har for fjerde året på rad publisert en oversikt over tilstanden på Android-operativsystemet. 

Meningen er å vise hvor splittet og fragmentert operativsystemet er, men oversikten symboliserer også den utrolige bredden av enheter og produsenter, noe som er fascinerende i seg selv. 

Oversikten er ikke komplett: Den innebærer at enhetene faktisk kjører Open Signal-appen, som ellers er også nyttig til å teste dekningen på nettverkene rundt. 

Det er likevel noen oppsiktsvekkende tall selskapet kommer med. De har i år sporet opp hele 24.093 forskjellige modeller som kjører Android, fra 1294 forskjellige produsenter. Det er en oppgang fra 18.796 i fjor.

Les også: Google viste frem Android M

Open Signal påpeker også at antallet produsenter har økt dramatisk over de siste årene. 

Samsung er fremdeles den største produsenten, og har 37,8 prosent av enhetene. Det er en liten nedgang fra i fjor. Nedgangen kan også forklares med at stadig flere produsenter dukker opp. 

Andre dominerende aktører er LG, Sony, Motorola, Lenovo, Huawei, Asus og HTC. 

Fortsatt mange versjoner der ute

Bredden av produsenter er spennende, mer problematisk er den stadige fragmenteringen av versjoner av operativsystemet. Den nyeste versjonen av Android, Lollipop, kjører fortsatt bare på 15 prosent av enhetene (2,6 prosent kjører oppdateringen Lollipop 5.1). Versjon 4.4 Kitkat kjøres av flest – nesten 40 prosent. Denne ble sluppet i oktober 2013. Det er i alle fall gledelig at det er relativt moderne versjoner av Android som har begynt å dominere. 

Til sammenligning kjører 85 prosent av iOS-brukere den nyeste versjonen, iOS 8. 

Open Signal påpeker også at maskinvaren utvikler seg – skjermene blir stadig større, enhetene har mer RAM og kraftigere prosessorer enn noensinne. Den ene teknologien som ikke viser noe betydelig vekst er NFC, kommunikasjonsprotokollen finnes på rundt 30 prosent av målte enheter og fremgangen har stagnert.

Les også: Microsoft har laget Android-meny

Som Open Signal skriver, det er fortsatt en utfordring for app-utviklere å vite at deres produkt kan potensielt havne på over 24.000 forskjellige enheter, med forskjellig maskinvare og programvare. Samtidig er utviklingen lynrask, med merker som ikke fantes for noen år tilbake og som i dag har gjort kjempesuksess (OnePlus er et godt eksempel). Mengden av modeller betyr også at de aller fleste skal kunne finne noe som passer dem. Det blir helt klart spennende å følge med på utviklingen i årene fremover. 

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.