Så lenge får Windows 10 leve

Microsoft har satt dato for hvor lenge de vil støtte operativsystemet.

Så lenge får Windows 10 leve
Microsoft offentliggjør hvor lenge de vil støtte Windows 10. Bilde: Microsoft

Alle Windows-produkter har en viss levetid som blir offentliggjort av Microsoft god tid i forveien, og Windows 10 er intet unntak.

Microsoft har posisjonert den nyeste Windows-versjonen, som lanseres om halvannen uke, som i mye større grad en tjeneste – det vil si at operativsystemet aldri blir «helt ferdig», og at det vil hele tiden oppdateres med nye funksjoner og andre forbedringer.

Noen har til og med gått så langt som å kalle Windows 10 for «den siste versjonen av Windows».

Les også: Windows 10 på pinne

Det er likevel klart at Microsoft har en tydelig plan for når Windows 10-støtten avvikles, og planen følger stort sett lignende tidsfrister fra tidligere utgaver.

Såkalt «mainstream support» for Windows 10 vil avsluttes om litt over fem år, den 13. oktober 2020. Det vil si at det ikke vil komme noen nevneverdige oppdateringer til systemet etter den tid, men det vil fortsatt utgis sikkerhetsfikser.

Utvidet støtte vil deretter avsluttes den 14. oktober 2025. Etter det kommer det ingen flere sikkerhetsfikser.

Les også: Slutt for Windows Server 2003

Fremtiden

Det er selvsagt uvisst om Microsoft før eller senere kommer med en «Windows 11», som da blir en helt ny versjon av operativsystemet, eller om de kommer til å holde fast til tjeneste-planen, og fortsette å oppdatere eksisterende Windows 10 i mange år fremover.

En ting som er klart er at alle som har oppgradert til Windows 10, gratis eller ikke, vil fortsette å motta alle oppdateringer som Microsoft utgir så lenge operativsystemet støttes, uten noen ekstra kostnader.

Les også: Tror ikke på Windows 10