EKSPORT

Så mye av den norske eksporten står IT-næringen for

De blå pengesekkene viser IT-næringens andel av Norges totale eksport
De blå pengesekkene viser IT-næringens andel av Norges totale eksport
6. des. 2018 - 12:50

– Det er en overdrivelse å si at norsk IKT-næring er verdensledende. Eller at den er helt i topp av næringer i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til forsamlingen på IKT Norges juleseminar. 

Isaksen var nøktern i sine uttalelser da han onsdag omtalte eksporttallene for IT-næringen – en størrelse man ikke har kunnet kartlegge ordentlig før nå, på grunn av Statistisk Sentralbyrå (SSB) sin kategorisering av eksportartikler.

IT-næringen er for mange kjent som en næring som effektiviserer og hjelper andre næringer – ikke nødvendigvis en eksportnæring i seg selv. Likevel får vi inn en del IT-kroner fra utlandet likevel.

17,3 milliarder

Norsk IT-næring eksporterte for cirka 17,3 milliarder kroner i fjor, ifølge SSB. Et høyt tall i seg selv. Så høyt at de fleste av oss ikke helt forstår det. Så la oss sette det i perspektiv:

  • 17,3 milliarder kroner tilsvarer 47,4 millioner kroner om dagen, eller snaut to millioner kroner i timen.
  • Kulturbudsjettet til Staten er på rundt 14 milliarder kroner i år.
  • Anskaffelsesverdien til de nye F-35-flyene er 71,5 milliarder kroner.
  • Inntektene fra all eksport til utlandet var på 1,2 billioner kroner i fjor.

Det siste punktet er viktig. For selv om tallet er høyt, utgjør norsk IT-eksport bare en brøkdel av den norske eksporten totalt. Spesielt med tanke på hvor mange som jobber i bransjen – rundt 150 000 mennesker, og spesielt med tanke på de skyhøye lønningene. Tallet er basert på digi.no sine anslag, som igjen er basert på regnskapstall for IT-bedrifter og spørreundersøkelser.

Det er også verdt å merke seg at flere norske IT-selskaper har egne selskaper i andre land, hvor de selger tjenester som er utviklet i Norge. Dette regnes ikke som eksport, men som utenlandsomsetning. IT-bransjen har høy utenlandsomsetning sammenlignet med andre næringer. 

– Dess mer vi gir til IT, dess rikere blir Norge

– Men det har vært en utrolig utvikling, følger Røe Isaksen opp.

For selv om IT-eksporten i dag bare utgjør rundt halvannen prosent av totaleksporten, har vi all grunn til å tro at denne prosenten vil øke fremover. IT-bedrifter har en langt høyere forventet vekst enn andre næringer. I tillegg er det en av de mest produktive næringene.

– Dess mer ressurser vi kaster inn i IT-næringen, dess rikere blir Norge, forklarer Sveinung Fjose, partner i Menon Economics.

Da er det kanskje rart å se at Norges andel av den globale IT-eksporten har gått fra 0,8 prosent til 0,4 prosent. Dette skyldes ikke lav vekst i Norge, men snarere at den har vært enda høyere i utlandet, og særlig i Asia.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.