Så mange Windows 10-versjoner er på vei

Man kan bli forvirret.

Så mange Windows 10-versjoner er på vei
Windows 10 vil finnes i flere forskjellige utgaver for privatpersoner, bedrifter, skoler og lignende. Bilde: Skjermbilde

Selv om Windows 10 på mange måter fremstår som en ny start for Microsoft, med ett operativsystem som skal dekke alle skjermstørrelser, og ambisjoner om å fokusere mer på det langvarige tjenesteaspektet med operativsystemet, er det visse tradisjoner selskapet ikke helt klarer å gi slipp på.

Les også: Windows 10 vil alltid være oppdatert.

Nemlig det å tilby litt i overkant mange utgaver av nye Windows, som skal være tilpasset forskjellige typer brukere. 

Nylig bekreftet Microsoft at Windows 10 vil komme i hele syv utgaver, selv om de fleste tradisjonelle brukere vil bare trenge å forholde seg til noen få av disse. 

Den forbrukerorienterte versjonen, for de aller fleste hjemmebrukere, er Windows 10 Home. Microsoft påpeker at denne versjonen vil inneholde alle innovasjoner til operativsystemet, som Cortana, Edge-nettleseren, Continuum-modusen for berøringsbruk, Windows Hello for biometrisk pålogging og alle universalappene.

Farvel til Windows Phone

Deretter kommer Windows 10 Mobile. Denne er tilpasset mobiler og små nettbrett, og vil også inneholde alle universalappene, berøringsversjon av Office, samt Continuum for telefoner, som gjør at telefonen fungerer som en pc når den er tilkoblet en stor skjerm. Dette vil imidlertid bare fungere på telefoner som støtter funksjonen. Det er altså nå klart at Windows Phone-navnet faller bort og Mobile-navnet vender tilbake. 

Windows 10 Pro er rettet mot små bedrifter, og skal ha alle funksjonene til Home-utgaven, i tillegg til bedriftssentriske løsninger som administrasjonsverktøy, fjernstøtte og støtte for Windows Update for Business, som er ment til å gjøre vedlikehold og oppdateringer mer effektive.

Dette forsvinner når Microsoft Edge lanseres.

Videre kommer Windows 10 Enterprise, som legger til avanserte muligheter for store organisasjoner, som mer omfattende sikkerhet, mer omfattende administrasjon, bredere muligheter for utrulling av oppdateringer, der bedrifter selv kan velge hvor ofte de tar i bruk nye teknologier. Denne utgaven av Windows er kun ment for volum-innkjøp. 

Windows 10 Education er en tilsvarende løsning som Enterprise, men ment for utdanningsinstitusjoner. 

Windows 10 Mobile Enterprise er igjen rettet mot bedrifter som skal kjøpe inn store mengder mobiler eller små nettbrett. Der er det også løsninger for å administrere oppdateringer, og denne versjonen skal også få de nyeste sikkerhetsoppdateringer så snart de er tilgjengelige. 

Til slutt vil det finnes egne Windows 10-versjoner for enheter som minibanker, terminaler og andre industrirelaterte produkter, og den tidligere omtalte Windows 10 IoT Core, tilpasset tingenes internett og andre små maskiner.

Gratis til sommeren

Microsoft presiserer at Windows 10 Home, Mobile og Pro er de tre versjonene som vil være tilgjengelige som gratis oppdatering fra Windows 7, 8.1 og Windows Phone 8.1 i ett år, og det vil dermed være disse tre som er mest relevante for mange. Det er likevel fortsatt fint mulig å bli forvirret av de mange utgavene, i en tid der de fleste konkurrenter klarer seg med to-tre.

Selskapet skriver at operativsystemet er fortsatt i rute til sommerlansering, men nøyaktig dato er fremdeles ikke kjent. Fra før vet vi at ikke alle utgaver vil være tilgjengelige samtidig, blant annet vil Windows 10 Mobile først slippes litt senere på året.

Les også: Avduket Windows Update for virksomheter.