FORBRUKERTEKNOLOGI

Saksøker Facebook på vegne av 44 millioner briter

Søksmålet er knyttet til det saksøkerne mener er urettferdige vilkår og betingelser. De krever minimum 27,5 milliarder kroner i erstatning.

Facebooks moderselskap Meta er saksøkt for flere milliarder britiske pund..
Facebooks moderselskap Meta er saksøkt for flere milliarder britiske pund.. Foto: Tony Avelar/AP/NTB
14. jan. 2022 - 13:43

Et søksmål mot Facebook knyttet til det saksøkerne mener er urettferdige vilkår og betingelser krever kompensasjon til 44 millioner britiske brukere.

Teknologigiganten misbruker sin dominans i markedet til å tvinge brukere til å godta selskapets vilkår og betingelser, noe som har gitt selskapet flere milliarder i inntekter fra brukerdata, mens brukerne selv ikke får noe, mener Liza Lovdahl Gormsen, ekspert på konkurranselov.

Hun står bak gruppesøksmålet mot Facebooks moderselskap Meta, og hun krever minimum 2,3 milliarder pund – ca. 27,5 milliarder kroner – i erstatning på vegne av alle som har brukt Facebook minst én gang i perioden 1. oktober 2015 til 31. desember 2019.

Det anslås å være 44 millioner mennesker.

Gormsen mener at Facebook i denne perioden samlet inn data både fra egen plattform og andre plattformer som Facebook Pixel, et reklameverktøy som kan brukes av tredjeparter for å overvåke hvordan personer bruker deres nettsider.

I en kommentar til søksmålet understreker en talsperson for Meta at det er gratis å bruke Facebook.

– De velger å bruke våre tjenester fordi vi leverer en verdi for dem, og de har en meningsfylt kontroll over hva slags informasjon de deler på Metas plattformer og hvem de deler denne med. Vi har tatt store grep for å skape verktøyene som muliggjør dette.

Meta blir klagd inn av europeiske forbrukerorganisasjoner.
Les også

Forbrukerrådet klager inn Meta

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.