Saksøker Google og Indymedia for innhold

Tysk jernbane har saksøkt en ISP for innholdet på sidene deres. Nå skal de ta Google og Indymedia for å lenke til sidene

Det tyske jernbaneselskapet Deutsche Bahn (DB) truer nå både søkemotoren Google og det uavhengige medienettverket Indymedia med rettsak, om de ikke fjerner nett-innhold som DB ikke liker.

Tidligere i vår truet de den nederlandske ISP-en XS4ALL til å fjerne flere sider tilhørende Radikal 154. Indymedia Nederland har sendt ut en pressemelding der de opplyser at de har mottatt brev fra DB med trusler om rettssak om de ikke fjerner lenker på sidene sine. Lenkene er til Radikal, som lenge har vært en torn i labben for tyske myndigheter.

Les også


DB ser ut til å ville fjerne alle spor etter de gamle artiklene i Radikal. Etter at ISP-en XS4ALL ble truet med blokkering og rettsak for flere år siden, ble sidene speilet på en rekke steder over hele verden. Det ble ikke bedre av at DB gikk til sak mot Google, for å få fjernet sider som lå i Googles cache.


Nettsidene det dreier seg om inneholdt blant annet instruksjoner om hvordan en kan kutte strømkabler på jernbanen, noe demonstranter skal ha benyttet seg av i forbindelse med de sterkt omdiskuterte transportene av radioaktivt materiale i Tyskland.

Indymedia nekter å fjerne lenkene, både fordi de oppfatter lenker som så grunnleggende for Internetts struktur, og fordi Indymedia er et nettverk av frivillige, som er åpent for publisering fra hvem som helst, og de mener enhver har rett til å lenke til informasjon.

I tillegg søker Indymedia støtte til sin sak og henviser til det de mener er en fare for pressefriheten.

Her kan du lese artikkelen Deutsche Bahn vil sensurere: http://www.indymedia.nl/2002/04/3281.shtml> (åpner i nytt vindu).

Deutsche Bahn har også sendt brev til AltaVista og Yahoo!, med forespørsel om å fjerne lenker til Radikals artikler. Artiklene har ligget på nettet siden 1996, men det er ikke før nå Deutsche Bahn skrur tommeskruene til for alvor. Tyske myndigheter har lenge prøvd å få Radikal fjernet fra nettet, og digi.no skrev om kampen allerede i 1996.

Til toppen