Samarbeid skal skyve MPEG-4 videre

To nye giganter skal samarbeide for å pushe MPEG-4, i håp om å banke budskapet inn hos Microsoft, RealNetworks og alle andre.

To nye giganter skal samarbeide for å pushe MPEG-4, i håp om å banke budskapet inn hos Microsoft, RealNetworks og alle andre.

Sun Microsystems og Philips skal videreføre samarbeidet om MPEG-4 videokodingen. MPEG-4 må aksle seg inn på et marked der særlig RealNetworks´ RealVideo og Microsofts Windows Media slåss om brukerene.
Sun og Philips skal dele på markedsføring og åpne teknologien sin for hverandre, og sistnevnte har lisensiert Suns StorEdge-server, som skal inn i en Philips WebCine-server de utvikler for Suns Solaris-operativsystem.

Bredbåndproduktsjef i Sun, Rob Glidden, mener det er på tide å skyve MPEG-4-teknologi:

- En rekke nettverksoperatører er iferd med å ta avgjørelsen om å muliggjøre bruk av åpne standarder som MPEG-4 overfor mobil videostreaming, sier Glidden til NewsFactor.

Analyseselskapet Yankee Group spådde tidligere i år at Moving Picture Experts Groups MPEG-4 vil få problemer med å slåss mot de etablerte multimediaspillerne på web-en, men at deres beste sjanse er å satse på det trådløse markedet.

MPEG-4 er en åpen standard, som tilbyr stor fleksibilitet i forhold til sending av multimedieinnhold som video, 3D-animasjon, grafikk og lyd på varierte nettverk, helt fra GSM mobilnett til det bredeste bredbånd.

I tillegg tilbyr MPEG-4 interaktivitet med mediestrømmen, da den objektbaserte strømmen gjør det mulig å klikke på alle slags lenker inne i bildene.

Nyhetstjenesten Broadbandweek mener det store slaget om videostandarder vil komme i fremtidige set-top-bokser. MPEG-2, enda en standard administrert av MPEG under ISO- International Organization for Standardization, er allerede dominerende på DVD-siden og i digital-TV.

I dag må innholdsleverandører gjerne sette opp både RealVideo- og Windows Media-servere, som er det produktet RealNetworks og Microsoft håper å selge gjennom å gi bort RealPlayer og MediaPlayer gratis.
En rekke aktører er lei av denne standardkrigen, og har satt opp Internet Streaming Media Alliance for å slåss mot utviklingen, som de mener gjør det dyrt og vanskelig for utviklere og innholdsleverandører å videreføre utviklingen av multimedieinnhold på nettet.

Blant medlemmene er Apple, Cisco, Kasenna, Sun og mer enn 60 andre selskaper. Mange PC-brukere vil støtte opp om denne bevegelsen, som kanskje kan gjøre slutt på at de forskjellige mediespillerne krangler om fremtredende plass på maskinene deres.

Enkodere og spillere for MPEG-4 er så langt ikke utbredt, og det er fortsatt endel patentsaker som må løses før MPEG kan si seg ferdig.

Til toppen