– Samsung med ny Apple-avtale

Forventer økning av brikkesalget.

– Samsung med ny Apple-avtale
A8-brikken i iPhone 6, stort sett produsert av TSMC. Bilde: Chipworks

Det ser ut til at Apple fremdeles vil benytte Samsung når det gjelder produksjon av brikker til iPhone og iPad.

Det ble for noen uker siden rapportert at Apple har sluttet å bruke det koreanske megaselskapet som leverandør av A8-brikker til iPhone 6-modellene, men det viser seg ikke til å stemme helt. Det anslås nå at ca. 70 prosent av leveransene av A8 gjøres av taiwanske TSMC, mens de resterende 30 prosent utføres fremdeles av Samsung.

Det er uansett ingen hemmelighet at Apple har forsøkt å distansere seg mest mulig fra erkefienden sin, men spillet i kulissene er langt mer komplisert enn det som fremstår på utsiden. Store selskaper er gjerne svært avhengige av hverandre uten at kundene nødvendigvis er klare over det.

Interessant nok ser det ut til at sjefen for Samsungs avdeling for halvledere, Kim Ki-nam, kanskje litt ufrivillig har avslørt at Samsung (og underavdelingen System LSI Business) fremdeles skal jobbe med Apple, og Apples planer for fremtiden.

Han fortalte nemlig reportere at Samsung regner med å øke inntektene i det de setter i gang med produksjonen av nye brikker til Apple, som benytter deres nyeste produksjonsteknologi.

Samsung regner med å sette i gang med å produsere prosessorer for sine kunder, og disse inkluderer Apple, Qualcomm og AMD, med 14 nanometers produksjonsprosess, mot slutten av året.

Ifølge kildene til Zdnet er det i Apples tilfelle snakk om A9-prosessorer, som vil altså produseres med 14 nanometers teknologi - mens dagens A8-brikker produseres med 20 nanometers teknologi.

Brikker produsert med Samsungs nye teknologi skal bruke 35 prosent mindre strøm, ha 20 prosent bedre ytelse, og ta 15 prosent mindre plass.

Hvis det er virkelig A9 Samsung skal sette i gang med å produsere mot slutten av året, kan dette tolkes som et hint om neste års utgave av iPhone. Hvis Apple følger tradisjonen sin, vil høstens iPad-modeller også bruke A8 (det har også vært rykter om en A8X-variant som vil drive en 12,9 tommers stor «iPad Pro»), mens A9 vil introduseres neste høst sammen med neste iPhone-generasjon.

    Les også:

Les mer om: