– Samsung skuffet over Galaxy-salg

Vurderer utskiftninger i ledelsen, sier kildene.

– Samsung skuffet over Galaxy-salg
Samsungs Galaxy S5 skal ha solgt merkbart mindre enn forgjengeren året før. Bilde: Kirsti Østvang/DinSide.no

Wall Street Journal mener at Samsungs siste Galaxy-flaggskip, S5-modellen, har solgt langt under forventningene, kanskje så mye som 40 prosent mindre enn selskapet hadde regnet med.

Ifølge kildene til avisen vurderer elektronikk-giganten nå å restrukturere ledelsen for å finne tilbake til suksessformelen.

Den nåværende mobilsjefen i Samsung, JK Shin, skal ha overvurdert potensialet til Galaxy S5, og det skal ha blitt produsert 20 prosent flere enheter av S5 enn forgjengeren, S4. Anslagene til salget av flaggskipet stammet fra spådommene fra selskapets partnere rundt om i verden, men det faktiske salget har ikke svart til forventnignene. Wall Street Journal skriver at det er snakk om 40 prosent lavere salg enn forventet, og at det ligger store mengder usoglte enheter i varehusene, noe som har tvunget Samsung til å øke markedsføringen for å få solgt unna beholdningene.

12 millioner enheter skal ha blitt solgt i løpet av de første tre månedene etter lanseringen i april, sammenlighet med 16 millioner solgte enheter av forgjengeren S4 i løpet av samme periode i 2013.

Salget skal riktignok ha økt i Samsungs største marked, USA, men falt dramatisk i det nest største markedet, Kina. Der er det snakk om så mye som 50 prosent nedgang sammenlignet med forgjengeren - men ingen av disse tallene er altså offisielt bekreftet av Samsung.

Samsung skal ha iverksatt innstramminger i flere av sine kontorer, både i USA og Europa, det er snakk om sammenslåinger innen avdelinger, utskiftning av ledere, og eliminering av overlappende stillinger. Kildene sier til Wall Street Journal at det er til og med aktuelt å kutte ned på gratis frukt i flere av selskapets kontorer.

Når det gjelder global ledelse, er det altså også snakk om konsolidering og utskiftninger. Stillingen til JK Shin kan være i fare, og det er rykter om at sjefen for avdelingen for TVer og øvrig hjemmeelektronikk, BK Yoon, kan også overta mobilavdelingen. Wall Street Journal skriver at Yoon har stor interesse for tilkoblede, smarte hjem, og dette kan tyde på mer fokus på dette området fra Samsungs side.

Toppsjefen i Samsung, Lee Kun-hee, er syk etter en hjerteinfarkt tidligere i år, og det er forventet at hans sønn, Jay Y. Lee, vil overta hans rolle på sikt. Igjen, ingenting av dette er offisielt bekreftet.

Allerede i oktober bekreftet Samsung at de ønsker å ta et tak når det gjelder den stadig hardere konkurransen på mobilmarkedet, ved å blant annet redusere antallet modeller og effektivisere utviklingen.

    Les også: