BEDRIFTSTEKNOLOGI

Samsung vil doble batterilevetiden

Får vi endelig mobiler som varer lenger?

Den nye batteriteknologien kommer kanskje ikke i Galaxy S7, men forhåpentligvis i løpet av noen år.
Den nye batteriteknologien kommer kanskje ikke i Galaxy S7, men forhåpentligvis i løpet av noen år. Bilde: Thomas Marynowski
29. juni 2015 - 10:02

Mange forskere og selskaper jobber med å utvikle batteriteknologier som varer lenger og er mer effektive. Batterilevetid er tross alt noe som betyr svært mye i vår teknologisentriske hverdag. 

Nå ønsker også Samsung å bidra med sin ekspertise, og offentliggjør et prosjekt som kan potensielt innebære en dobling av dagens batterilevetid.

Les også: Superbatteri lades på ett minutt.

Selskapets forskere har utviklet en litium-ion-teknologi som lover batteripakker som varer mye lenger. Den går i korte trekk ut på at man legger et lag med grafen (graphene) på silisium-anodene, noe som da forbedrer tettheten og varigheten til batteriet.

Eksperimentene gav forskerne batterier som er 1,5 til 1,8 ganger tettere enn dagens teknologi, noe som i prinsippet gjør det mulig med batterier som varer dobbelt så lenge.

Går ikke utover størrelsen

Teknologien sørger for at batteriene ivaretar sin størrelse samtidig som de får økt levetid. Det er relevant for mobile enheter: I dag er det gjerne slik at bedre batterilevetid oppnås ved å øke den fysiske størrelsen på batteripakken. Med den nye teknologien skal selv mindre smartmobiler og andre enheter kunne få økt levetid.

Les også: Gjennombrudd for bedre batteritid.

Samsung påpeker at teknologien kan brukes andre steder enn mobile enheter - for eksempel i elektriske biler som da vil kunne få en betydelig økt rekkevidde. 

Prosjektet er fortsatt under testing og utvikling, og ventes dermed ikke på markedet med det aller første, men det er ikke urealistisk å håpe på at løsningen dukker opp i løpet av de kommende årene. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.