RESULTATERFINANS

SAP tredoblet i skyen

Sørger for vekst der erkerivalene sakker akterut.

De likestilte toppsjefene i SAP, Bill McDermott og Jim Hagemann Snabe, sier SAP nå er verdens neststørste leverandør av nettskytjenester i bedriftsmarkedet.
De likestilte toppsjefene i SAP, Bill McDermott og Jim Hagemann Snabe, sier SAP nå er verdens neststørste leverandør av nettskytjenester i bedriftsmarkedet. Bilde: SAP
21. okt. 2013 - 11:11

SAP la i dag fram sine tall for tredje kvartal.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor øker omsetningen med 2,4 prosent til 4,05 milliarder euro.

Omsetningen av abonnenter på produkter og tjenester i nettskyen er mer enn tredoblet, fra 63 millioner euro til 191 millioner.

I det tradisjonelle programvaremarkedet øker supportinntektene med 4 prosent til 2,18 milliarder euro: Dette er fortsatt SAPs suverent største inntektskilde, og står faktisk for en litt større del av selskapets samlede omsetning enn for et år siden, 54 prosent mot 53 prosent.

Lisensinntektene faller derimot med 5 prosent til 975 millioner euro.

Det ser også ut til at overgangen til nettskyen undergraver en annen sekkepost, for konsulent- og andre tjenester. Den er ned over 8 prosent til 695 millioner euro.

De to inntektspostene som øker, det vil si nettskyen og tradisjonell support, bidrar med 207 millioner euro i økt omsetning. De to postene som minker, lisenssalg og konsulenttjenester, trekker inn 114 millioner euro færre enn i fjor. Nettoøkningen er 93 millioner euro.

En utgiftsreduksjon på 28 millioner euro gjør at driftsresultatet øker med 122 millioner euro eller 13 prosent til 1,043 milliarder. Siden posten for ikke-driftsrelaterte utgifter er vesentlig mindre (1 million mot 92 millioner euro) enn i fjor, får dette nettoresultatet før skatt til å øke med 26 prosent til 1,035 milliarder euro. Nettoresultatet etter skatt er opp 23 prosent til 762 millioner euro.

I kvartalet setter SAP av 274 millioner euro til skatt, 70 millioner (34 prosent) mer enn for et år siden. Skatteraten er 26,5 prosent.

SAP-ledelsen er svært fornøyd.

De likestilte toppsjefene Bill McDermott og Jim Hagemann Snabe sier SAP er ledende på to områder: nettskyen og i-minne. De sier SAP ligger an til en milliarder euro i årlig omsetning i nettskyen allerede nå, og peker på at i-minne-løsningen Hana er på vei på å passere en milliard euro i total omsetning.

For hele året 2013 ser SAP for seg en Hana-omsetning på 650 til 700 millioner euro, mot 392 millioner euro i 2012. Den samlede omsetningen av programvare og relaterte tjenester antas å øke med minst 10 prosent fra 2012 til 2013. Den var 13,25 milliarder euro i 2012. Driftsresultatet ventes å havne mellom 5,85 milliarder og 5,95 milliarder euro, mot 5,21 milliarder i 2012. Grovt sett opprettholder SAP prognosen de ga i juli.

Utviklingen i tredje kvartal og utsiktene for fjerde kvartal er begge bedre enn for både Oracle og IBM. På Frankfurt-børsen økte SAP-kursen med nesten 5 prosent da tallene ble kjent. Ifølge Bloomberg hadde flere analytikere ventet at SAP ville redusere sine utsikter for hele året.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.