LINUX-KJERNEN

Sårbarhet i Linux-kjernen slipper brukerne fri

Mange nyere Linux-distribusjoner er berørt.

Linux-maskoten Tux over et eldre kart over Linux-kjernen.
Linux-maskoten Tux over et eldre kart over Linux-kjernen. Illustrasjon: Linux-kart: Contantine Shulyupin. Tux: Larry Ewing. Montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. jan. 2022 - 10:00

Linus Torvald med flere har rettet en sårbarhet i Linux-kjernen (CVE-2022-0185) som kan utnyttes til å krasje systemet eller til å kjøre vilkårlig kode med root-privilegier. Dette kan blant annet utnyttes av autentiserte brukere i flerbrukersystemer eller av skadevare som i utgangspunktet bare kjøres med privilegiene til en vanlig bruker.

Det skal dreie seg om en heltalls underflyt-sårbarhet i filsystemrelatert funksjonalitet i kjernen, noe som fører til feilkalkulering av en gyldig maksimallengde. Dette gjør det mulig for en angriper å skrive data til ulovlige minneområder. 

Ifølge ZDNet ble sårbarheten introdusert i Linux 5.1-rc1 kernel for snart tre år siden.

Sårbarheten ble fjernet fra koden til Linux-kjernen i forrige uke. Sikkerhetsoppdateringer ble kort tid etter gjort tilgjengelige for flere berørte Linux-distribusjoner, inkludert Ubuntu og Red Hat. Ifølge sistnevnte oppnår sårbarheten 7,8 poeng i Common Vulnerability Scoring System Version 3.0 (CVSS v.3.0). Ifølge Ubuntu bør den derfor prioriteres høyt. 

Ser skjermen din slik ut? Da kan du ha et problem.
Les også

Har du Linux-kjerne 5.19.12, må du oppdatere før det er for sent

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.