Satser stort på nettbaserte kurs

Vi møter gründeren bak kursportalen Utdannet.no.

Satser stort på nettbaserte kurs
Espen Faugstad lover at alle som gjennomfører kursene hans vil oppnå tilnærmet ekspertnivå. Bilde: Thomas Marynowski

OSLO (digi.no): Nettkurs for mange ikke nødvendigvis en anerkjent og etablert metode å utvide kunnskapene på, men gründeren Espen Faugstad ønsker å endre på nettopp det. De siste to årene har han drevet nettstedet Utdannet.no, som tilbyr kurs i en rekke programmer. Kursene omfatter først og fremst diverse Adobe-verktøy (Photoshop, Camera Raw, Bridge, Lightroom og flere), noen Microsoft-programmer og tjenester som Google Analytics, Wordpress og Facebook-markedsføring.

Kursene er naturligvis nettbaserte, selv om det er anledning å motta dem på en DVD, og de lages av Espen selv. Prisene varierer fra 399 kroner til rundt 2.000 kroner, og det finnes også noen gratiskurs med grunnleggende opplæring.

Egenutviklet

Vi ønsket å finne mer om konseptet Utdannet.no, og møtte Espen Faugstad en solrik ettermiddag i Oslo. Vi lurte først på hvordan konseptet kom i gang:

– I 2009 lagde jeg en helt vanlig blogg der jeg skulle lage korte undervisningsfilmer om Photoshop, kun fordi jeg hadde lyst til å gjøre det. Jeg holdt på med det i kanskje ett og et halvt år. Bloggen ble populær, og jeg lagde også en podcast. Den podcasten kom på topp fem-listen i Norge – en av de mest populære podcastene på denne tiden. Da var det en del som sa at jeg kunne jo lage kurs fast. Da ballet det litt på seg, forteller Faugstad til digi.no.

– Jeg studerte fra 2009 til 2012 i Volda og før jeg var ferdig der begynte jeg å utvikle Utdannet.no. Jeg brukte store deler av sommerferien til å bygge opp nettsiden, og bygget opp tre kurs. Da var det Photoshop CS6, Bridge CS6 og Camera Raw. Fordelen var at jeg allerede hadde en brukerbase (via bloggen og podcasten, journ. anm.). Så da jeg lanserte siden kunne jeg bare føre folk videre. Det ga meg en pangstart.

Hvor mange brukere var det snakk om?

– Det var ikke enormt mange, men likevel: Hvis jeg skulle begynne helt fra scratch, så ville jeg måttet bruke ganske mye penger på markedsføring, så det var lett å ha et utgangspunkt.

– Etter at jeg lagde kurs i Photoshop, så begynte jeg å lage kurs i Lightroom, så Photoshop Elements, og så masse andre ting i tillegg.

Lager du alt selv?

– Ja. Alt sammen. Det er en fordel med den utdanningen jeg har, at den er veldig bred. Det mest ideelle du kan gjøre etterpå er å bruke alt du har lært. Etter den utdanningen er jeg ikke ekspert i én retning, og jeg har også brukt veldig mye tid gjennom årene på Photoshop. Jeg har kommet til et punkt der det ikke tar så veldig lang tid for meg å sette meg inn i programvaren. Ting faller veldig fort på plass, i hvertfall hvis det er Adobe-programmer. De er bygget opp ganske likt, sier Espen.

Utdannet.no spesialiserer seg på Adobe-programmer, men tilbyr også andre typer kurs.
Utdannet.no spesialiserer seg på Adobe-programmer, men tilbyr også andre typer kurs.

Og alt er i videoform? Gjør du alt hjemme? Er det fortsatt en gutteromsbedrift?

– Det er fortsatt det! Men jeg har egentlig beveget meg forbi det punktet der det er amatørmessig. Det er en veldig gjennomført tjeneste som jeg har brukt usannsynlig mye tid på, har hatt mange gjennomganger med kunder på hvordan de bruker nettsiden, for å sørge for at alle brukerne forstår konseptet. Da jeg først bygget nettsiden trodde jeg at det var ganske enkelt, men så så jeg at folk ikke er helt sikre, og hvis folk ikke finner det de leter etter etter noen sekunder så forsvinner de. Så det er veldig viktig at du forstår hva det er for noe, og ikke minst hvordan du kan navigere deg gjennom menyene.

Tilgjengelig for alle

Hvilket nivå ligger kursene på?

– Alle skal kunne ta et kurs, selv om de ikke kan noe som helst. Da jeg startet var Photoshop-kurset på ni timer, Bridge var på to, Camera Raw var seks, så det var samlet sett over 20 timer. Og det er veldig logisk bygget opp. Hvis du kan noe av det fra før kan du enkelt hoppe over kapitler. Det går fra nivået hvor du ikke kan noe som helst, hele veien til du så å si er på vei til å bli ekspert. Det er veldig omfattende, og jeg har brukt mye tid på å gjøre det logisk, bygge videre på det hele veien.

Han er selvsagt ikke alene om å tilby nettbasert opplæring i bruk av programvare. Det finnes svært mye innhold i sjangeren, inkludert videoklipp på Youtube, for å nevne noe. Faugstad mener likevel det svarer seg å kjøpe hans kurs.

– Du kan komme til et ganske høyt nivå selv, men hvis du tar kurs hos meg bruker du så mye kortere tid. Det er mer effektivt. Jeg får veldig positive tilbakemeldinger fra kundene, hevder han.

Hvordan er økonomien til portalen?

– For øyeblikket så driver jeg kun med det. Jeg tror at etter hvert kan dette drive seg selv og bli ganske mye større enn det er i dag. Jeg tror potensialet for nettbaserte kurs er veldig stort. For øyeblikket så går det bra, men jeg tror potensialet er mye større. Jeg tror vi henger litt bak for eksempel USA på disse tingene. Mange bedrifter er ikke sikre på om dette er bra nok. Det er sikkert mange som har vurdert, men så kjenner de kanskje ikke til Utdannet.no. Det er en sakte utvikling.

Hvordan er konkurransen innen nettkurs i Norge?

– Bildet forandrer seg. Når jeg startet var det mindre. Jeg tror det kommer til å bli mye mer. Akkurat nå er det ikke så mye som skjer, men jeg vet om andre norske som har laget nettkurs i Photoshop. Jeg har ikke sett så mye på dem, men jeg vet for eksempel at de er kortere enn det jeg tilbyr. Målet mitt er uansett å levere det aller beste jeg kan levere. Hvis du leverer noe som ikke holder mål, går det ikke på sikt. De første kundene du får er veldig viktige, sier Faugstad. Samtidig røper han at han også holder på med en bok om Photoshop.

Les mer om: