Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Satte ny fartsrekord for trådløse nettverk

Australske CSIRO har greit å sende 16 samtidige videostrømmer med DVD-kvalitet over et trådløst nett.

Mens trådløse nettverk (WLAN) for de fleste er begrenset i hastighet til drøyt 100 Mbit/s, har australske Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) greid å oppnå en trådløs dataforbindelse med en båndbredde på 6 gigabits per sekund. Dette er nok til å overføre dataene på en full, ettlags DVD-plate på seks sekunder.

Aldri tidligere har man oppnådd en effektivitet på 2,4 bits/s/Hz i et slikt system, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Forbindelsen ble demonstrert denne uken ved å overføre 16 samtidig strømmer med video over en punkt-til-punkt-forbindelse på 250 meter. Dette utnyttet dog bare 25 prosent av kapasiteten. Videostrømmene skal ha blitt mottatt uten kvalitetstap eller forsinkelser.

Ifølge Jay Guo, direktør for CSIROs Wireless Technologies Laboratory, sier i pressemeldingen at dette gjennombruddet bare er et første skritt på veien mot direkte forbindelser på opptil 12 Gbit/s.

- Systemet er egnet for situasjoner der man trenger en høyhastighetsforbindelse, men hvor det er for dyrt eller logistisk vanskelig å legge fiber, for eksempel i svært tett bebygde områder eller på tvers av daler eller elver, sier Guo. Han mener systemet også vil være ideelt for opprettelse av midlertidige nettverk, for eksempel i forbindelse med katastrofer og store begivenheter.

CSIROs system opererer med en frekvens på 85 GHz, et område som er egnet for dataoverføring med stor hastighet, og som dessuten ikke er blitt overfylt av andre bruksområder ennå.