JUSS OG SAMFUNN

Saudiarabisk kvinne dømt til 34 års fengsel for Twitter-bruk

En saudiarabisk kvinne som studerer i England, er på ferie i hjemlandet dømt til 34 års fengsel for å videresende tweets som er kritiske til landets styresett.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin-Salman vil straffe Twitter-brukere, samtidig som Saudi-Arabia er medeier i Twitter. Dommen mot Salma al-Shebab ble kjent bare noen uker etter at USAs president Joe Biden (t.v.) besøkte landet..
Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin-Salman vil straffe Twitter-brukere, samtidig som Saudi-Arabia er medeier i Twitter. Dommen mot Salma al-Shebab ble kjent bare noen uker etter at USAs president Joe Biden (t.v.) besøkte landet.. Foto: Det saudiarabiske hoff/Reuters/NTB
17. aug. 2022 - 08:17

34 år gamle Salma al-Shehab ble først dømt til tre års fengsel for å ha brukt en internettside til å «forårsake uro og destabilisere sivil og nasjonal sikkerhet», ifølge The Guardian.

Men i ankesaken ble straffen skjerpet til 34 års fengsel, etterfulgt av 34 års reiseforbud. Nå heter det at hun «bisto personer som vil undergrave styret i kongedømmet, ved å følge dem på Twitter og videresende deres tweets».

Shehab beskriver seg selv på Instagram som tannpleier og doktorgradsstudent på universitetet i Leeds, skriver at hun også underviser i Saudi-Arabia og at hun er gift og mor til to små gutter.

Mellom tweets om covid og bilder av barna hennes har hun fra tid til annen videresendt tweets fra dissidenter i eksil som ber om at politiske fanger løslates.

Dommen ble kjent bare noen uker etter at USAs president Joe Biden besøkte Saudi-Arabia. Menneskerettighetsaktivister advarte mot besøket fordi det kunne oppfattes av regimet som grønt lys for hardere undertrykking av dissidenter og demokratiaktivister,

Saken er også det nyeste eksempelet på hvordan Saudi-Arabias egentlige hersker, kronprins Mohammed bin-Salman, er særlig ute etter å straffe Twitter-brukere, samtidig som Saudi-Arabia har en større aksjepost i Twitter.

Digitaliseringsminister Karianne Tung (Ap) vil innføre EUs nye lovverk på kunstig intelligens så raskt som mulig i Norge.
Les også

Lover hurtigspor for kunstig intelligens-lov i Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.