BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Seks millioner snytt på nettet

Seks millioner web-brukere hevder de er blitt ofre for kredittkortsvindel på Internett, ifølge en fersk undersøkelse utført av det amerikanske forbrukerrådet National Consumer League.

Øystein Kvistad
21. mai 1999 - 05:35

NCL-undersøkelsen "Consumers in the 21st Century", som ble offentliggjort onsdag, er blant annet basert på studier av 1000 voksnes handlemønster på Internett i en kort periode denne våren (sent april til tidlig mai).

Selv om "bare" syv prosent av online-brukerne i undersøkelsen rapporterer å ha vært utsatt for kredittkortsvindel (uautorisert bruk av kredittkortnummer er med under svindel-begrepet), så adderer dette seg statistisk opp til hele seks millioner amerikanske nettbrukere, landet sett under ett, opplyser NCL-sjef Linda Golodner.

- Vi snakker om en alvorlig utfordring for det kommende århundret, sier David Krane i Lou Harris and Associates, som har utført undersøkelsen for NCL, skriver InternetNews.com.

digi.no omtalte i forrige uke etableringen av rådet Internet Fraud Council som er etablert nettopp for å bekjempe kriminalitet på nettet (se peker til egen sak nedenfor eller i margen til høyre). Internet Fraud Council vil etablere et sett med standarder for selskaper som driver handel på Internett, et clearingkontor for informasjon om online-kriminalitet, samt et "godkjent-stempel" for virksomheter som opererer i kyberrommet.

De fleste lovbrudd på nettet handler om tyveri av identifikasjonsdata, så som kredittkortnumre, passord og personnummer fra enkeltpersoner. Men kyber-tyver stjeler også data som benyttes til selskapsidentifikasjon, de lager falske web-sider som kan villede finansanalytikere og dermed øke eller redusere aksjekursen på børsnoterte selskaper dramatisk (se pekere til relaterte artikler nedenfor eller i margen til høyre).

Internet Fraud Council vil også samarbeide med FBI som selv vil opprette et nasjonalt senter for bedrageri-klager på Internett.

Ifølge tall fra NCL-gruppen National Fraud Information Center er det auksjoner på nett som ligger på klagetoppen for 1998 (antall klager økte med 600 prosent sammenliknet med 1997). Interessant nok er det populære nettauksjonsfirmaet eBay en av de ivrigste støttespillerne til "vaktbikkjegruppens" arbeid, og har blant annet sponset kontrollvirksomheten med 25.000 dollar.

Et annet funn i NCL-undersøkelsen er at 73 prosent av amerikanerne føler at det er usikkert å gi fra seg kredittkortinformasjon til online-butikker.

Akkurat der er amerikanerne på line med Internet Fraud Watch som anbefaler nettbrukere ikke å gi bort kredittkortnummer med mindre nettstedet har de nyeste krypteringsprotokollene på plass og brukeren fra før kjenner og stoler på online-butikken. - Dersom du er i tvil om nettbutikken virkelig krypterer informasjonen, be om alternative betalingsmåter, er rådet Internet Fraud Watch gir.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.