FORBRUKERTEKNOLOGI

Selv etter fem år blir denne mobilen oppdatert

Viser at det er mulig å støtte Android-mobiler i mer enn bare noen få år.

Smartmobilen Fairphone 2 ble lansert i 2015. Snart får den tilgang til en ny versjon av operativsystemet.
Smartmobilen Fairphone 2 ble lansert i 2015. Snart får den tilgang til en ny versjon av operativsystemet. Foto: Fairphone
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. juni 2020 - 05:00

Mange leverandører av Android-enheter får velfortjent kritikk for å svikte kundene ved å slutte å tilby nye Android-versjoner allerede kort tid etter lanseringen. Denne ikke helt oppdaterte oversikten viser hvor dårlig det står til med mange. 

Heldigvis finnes det unntak.

Nederlandske Fairphone er en mobilprodusent litt utenom det vanlige. Selskapet forsøker i så stor grad som mulig å levere enheter som brukeren selv kan reparere, som kan resirkuleres og som ikke benytter materialer fra gruver i konfliktområder. 

Fairphone har ifølge eget nettsted drøyt 70 ansatte fordelt på 20 land. Selskapet skal ha solgt over 100.000 av selskapets smartmobiler.

Fairphone har siden oppstarten i 2013 kommet med tre modeller. Den første, Fairphone 1, ble lansert samme år og ble støttet fram til 2017. Den neste, Fairphone 2, kom i juli 2015. Denne mobilen støttes faktisk fortsatt. 

Telefonen for deg som vil fikse selv.
Les også

Ny Fairphone med fem års garanti og oppdateringer

«Ny» versjon kommer

Denne uken offentliggjorde Fairphone på Twitter at en betautgave av Android 9 er tilgjengelig for den fem år gamle mobilen. Riktignok er Android 9 egentlig 2018-utgaven av Android, men den støttes fortsatt av Google. 

Dette lyder i utgangspunktet ikke så imponerende, men tvert imot er det en bragd for en liten mobilprodusent.

For å innse dette, er det nødvendig å vite at det er mange parter involvert i tilpasningen av en ny Android-versjon til en gitt smartmobil. En part som i alle fall fram til ganske nylig har vært veldig avgjørende, er leverandøren av systembrikken. Uten støtte fra denne, kan ikke nye Android-versjoner kjøres på eldre enheter. 

Project Treble

Dette har endret seg med det som kalles for Project Treble, som sørger for at de øverste lagene av Android-operativsystemet kan oppgraderes uavhengig av de nedre, maskinvarespesifikke denne.

Men Project Treble støttes bare av enheter som har blitt solgt med fabrikkinstallert Android Oreo (8.x) eller nyere. I stor grad er det bare Android-enheter som har kommet på markedet i 2018 og senere som støtter dette. 

Google overhaler Finn min enhet-appen, blant annet med støtte for Bluetooth-baserte sporingsbrikker.
Les også

Google gjør det lettere å finne tingene du har mistet

Ingen støtte fra Qualcomm

Fairphone 2 er for gammel til å være blant disse. Dessuten er mobilen utstyrt med systembrikken Snapdragon 801. Ifølge Android Authority har ikke Qualcomm støttet denne med nyere versjoner av Android enn 7.0. Likevel har Android 7.1 vært tilgjengelig for enheten lenge, og Android 9-støtte er altså under utvikling. 

Dette gjøres ved at utviklingsteamet til Fairphone har tatt skjeen i egne hender. De har rett og slett gjort de nødvendige tilpasningene selv, for å få de nyere Android-utgavene til å fungere med Snapdragon 801.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Snapdragon 801 ble lansert i februar 2014. Android 7.1 kom i oktober 2016. Allerede da hadde Qualcomm i praksis sluttet å støtte Android for denne systembrikken. Dette er ulempen for mobilleverandører som kontrollerer det aller meste av økosystemet, slik Apple gjør med Iphone. 

Fem år for den nyeste

Det er kun Fairphone 3 som selges nå. Den ble lansert i august i fjor og er basert på Qualcomm Snapdragon 632 som kom i juni 2018. Hvor lenge Qualcomm har planer om å støtte denne, er uvisst, men Fairphone sikter mot å støtte mobilen med sikkerhets- og funksjonalitetsoppdateringer i rundt fem år.

Fairphone tilbyr en Android 9-basert utgave av Fairphone OS til denne enheten, men det er også andre Android-baserte operativsystemer tilgjengelig for både Fairphone 2 og 3.

Sikkerhetsforskere har funnet et nytt lass av trusler på Android-plattformen.
Les også

Android-skadevaren kan stjele data fra hundrevis av bankapplikasjoner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.