BEDRIFTSTEKNOLOGI

Selvsikre Microsoft slo på stortromma

Lanserer sin første fullverdige bærbar.

6. okt. 2015 - 18:26

Nå som 110 millioner har oppgradert til Windows 10 siden utrullingen i juli, var det på tide for Microsoft å følge opp med en skikkelig maskinvarelansering

Selskapet leverte – den første store stjernen under tirsdagens lansering var Surface Pro 4, som ventet. Men det er liten tvil om at det er et lite monster av en maskin, mer enn bare en kjapp oppgradering av den populære tredjegenerasjonen av hybriden. Nå som Surface-serien har begynt å få kopier fra flere kanter (både Apple og Google har kastet seg over formfaktoren), var det opp til Microsoft å vise at de fortsatt kan lede an.

Les også: – Bedrifter kan redde nettbrett-markedet

Surface Pro 4 skal være den tynneste og kraftigste Intel Core-maskinen noensinne, og baserer seg på Skylake-brikken.  

Den er tynnere enn forgjengeren (8,4 millimeter), men dimensjonene er likevel ivaretatt slik at den skal fungere med eldre tastaturer og tilbehør. Samtidig har Microsoft skvist inn en litt større skjerm, 12,3 tommer i stedet for bare 12 tommer. 

Surface er enheten som gjorde pennebruk relevant igjen, og dette verktøyet har også fått en oppgradering. Den kan lese 1024 nivåer av trykk, har en viskelær på andre enden, og kan festes magnetisk til siden av enheten.

Surface Pro 4 virker til å være en skikkelig solid oppdatering, med mer kraft, bedre penn og langt bedre tastatur, samt støtte for Windows Hello.
Surface Pro 4 virker til å være en skikkelig solid oppdatering, med mer kraft, bedre penn og langt bedre tastatur, samt støtte for Windows Hello. Bilde: Thomas Marynowski
 

Tastaturet har også fått nye muligheter. Det mest interessante er kanskje fingeravtrykk-leser som nå er bygget inn (vi forstår det imidlertid slik at dette vil bare være tilgjengelig i USA). Det nye Type Cover-tastaturet kan også fått en skikkelig pekeflate av glass, som er 40 prosent større enn forrige versjon. Den nokså lille pekeplaten var en utfordring på eldre Surface-modeller. 

Og et kamera som logger brukeren inn via Windows Hello er bygget inn.

En ekte bærbar

Mens vi trodde at Surface Pro 4 var alt vi fikk, tok Microsoft frem storkanonen. 

En fullverdig bærbar, kalt Surface Book. Dobbelt så kraftig som MacBook Pro, sier selskapet, med det som skal være et glimrende, komfortabelt tastatur, pekeplate, berøringsskjerm (13,5 tommer) som også støtter penn, og batterilevetid på tolv timer. 

Surface Book har selvsagt nye Intel-brikker og Nvidia GPU, som visstnok er blitt optimalisert av Xbox-teamet for den beste grafikkytelsen. 

Designet er også verdt å merke seg: Book er skikkelig slank og veldesignet, samtidig som skjermen kan tas helt av, snus og kobles på igjen, slik at hele maskinen fremstår som et stykke papir. Mange produsenter har forsøkt seg på lignende løsninger, men denne ser rett og slett mye mer gjennomført ut. Skjermen avtatt fungerer som et nettbrett, men kobles det tilbake til tastaturet, i såkalt tegnemodus, bruker maskinen fortsatt den fulle kraften til GPUen. Alle tilkoblingene befinner seg også i tastatur-delen.

Microsoft skryter veldig av tastaturet og pekeflaten, samt kraften i Surface Book
Microsoft skryter veldig av tastaturet og pekeflaten, samt kraften i Surface Book Bilde: Thomas Marynowski
 

Begge de nye Surface-maskinene kommer i oktober. Vi har i skrivende stund ikke de endelige norske prisene eller lanseringsdatoene.

Selv de to nye Lumia-telefonene fremstår som skikkelig fine og kraftige. 950-serien, som består av to modeller, har svært mektige brikker og, utrolig nok, innebygd vannkjøling-teknologi. Ikke minst vil telefonene støtte den nye Continuum-teknologien som gjør telefonene om til fullverdige Windows 10-maskiner når de er koblet til en skjerm, samtidig som de fortsatt fungerer som telefoner i seg selv.

Les også: Nadella: Vi slutter ikke med mobil

Lumia-mobiler er kanskje blitt redusert til en form for referansemaskiner som skal vise frem potensialet i mobilversjonen av Windows 10. Det er nok litt urealistisk å anta at de vil bli plutselige bestselgere. Surface, derimot, er en annen sak. Microsoft er mer enn villige å bevise at de kan designe spennende, innovativ og kul maskinvare, og vi begynner å tro på det. Surface er allerede en suksess i mange markeder, og fortjener egentlig å fortsette å vokse. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.