NETTHANDEL

Senatorer tar opp kampen mot griske «cyber-grincher»

Roboter som rensker nettet for populære leker må forbys, mener en gruppe lovmakere i USA.

NTB_6jpaXrrU2w0
NTB_6jpaXrrU2w0 Illustrasjonsfoto: Markus Schreiber/AP
1. des. 2021 - 19:00

Onde krefter prøver å stjele julen fra barna. Det hevder en gruppe amerikanske senatorer som denne uken gikk inn for å hamle opp med såkalte «cyber-grincher».

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, med flere partifeller har introdusert et forslag om å forby bot-er og automatiserte script – av typen som blir brukt til å snappe opp hele partier av populære leker fra nettbutikker. Dette er for eksempel en av grunnene til at det er nesten umulig å få tak i spillkonsollen Playstation 5, samtidig som de videreselges på nett til overpris.

Foreldre blir tvunget til å kjøpe de samme varene til kraftig oppblåste priser fra digitale svartebørshaier, mener lovmakerne.

– Den gjennomsnittlige kunden som handler julegaver klarer ikke å konkurrere med de lynraske og altfor utbredte grinch-bot-ene. De tvinges til å betale ågerpriser til svartebørshaier og tredjepartsforhandlere. Ingen foreldre eller amerikanere skal måtte bla opp hundrevis om ikke tusenvis av doller for å kjøpe julegaver til barna sine, sier Schumer i en kunngjøring.

Videre anfører de at praksisen omgår sikkerhetsmekanismer og manipulerer nettbutikker for å handle inn leker i kvanta.

– Skruppelløse

Gleden ved julehøytiden blir ofte skjemmet av «den skruppelløse virksomheten til cyber-grinchene», supplerer senator og partikollega Richard Blumenthal.

Uttrykket spiller på Grinchen, den klassiske fortellingen om en kynisk grinebiter som bestemmer seg for å stjele julen fra ungene, som er filmatisert flere ganger. 

 – Dette forslaget søker å stanse grådige cyber-grincher fra å ødelegge julen for barna. Vi trenger nye verktøy mot cybersvindlere som snapper opp forsyninger av populære leker for å videreselge dem til astronomiske priser, uttaler Blumenthal.

Lovforslaget vil bli fremmet for begge kamre i Kongressen i USA. Det bygger videre på lovgivning mot bruk av bot-er innen omsetning av konsertbilletter fra 2016, skriver nettstedet The Hill

Bloomberg som også dekker nyheten skriver at det er uvisst om lovforslaget kan bli vedtatt i tide for å kunne redde julen i år.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.