ANALYSER

Senker Windows Phone-prognosene på nytt

Men IDC tror fortsatt på betydelig vekst.

IDC tror ikke lenger at Microsoft og Windows-sjef Joe Belfiore vil greie å øke markedsandelene til Windows Phone til over 10 prosent de neste fire-fem årene. Analyseselskapet tror likevel at andelen til plattformen vil bli mer enn doblet i denne perioden.
IDC tror ikke lenger at Microsoft og Windows-sjef Joe Belfiore vil greie å øke markedsandelene til Windows Phone til over 10 prosent de neste fire-fem årene. Analyseselskapet tror likevel at andelen til plattformen vil bli mer enn doblet i denne perioden. Bilde: Tony Avelar/Bloomberg via Getty Images/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. feb. 2014 - 10:15

IDC er blant analyseselskapene som fritt tilbyr prognoser for smartmobilmarkedet noen år framover. Denne uken kom selskapet med en ny prognose.

IDC har blitt kritisert for disse prognosene, ikke minst på grunn av spådommene om hvor raskt Windows Phone skal vinne markedsandeler. For eksempel spådde selskapet i mars 2011 at Windows Phone vil ha en markedsandel på hele 20,9 prosent i 2014. Senere har selskapet en rekke ganger nedjustert prognosene.

I juni 2012 mente IDC at markedsandelen i 2016 ville være på 19,2 prosent. Bare seks måneder senere, etter lanseringen av Windows Phone 8, ble prognosen justert ned til 11,4 prosent for 2016.

I september i fjor, etter at Microsofts planer om oppkjøp av Nokia mobiltelefonavdeling var blitt kjent, var andelen redusert ned til 10,2 prosent, men først i 2017.

I den nye prognosen er markedsandelen til Windows Phone blitt ytterligere redusert, til 7,0 prosent, samtidig som at tidshorisonten er flyttet til 2018.

IDCs prognose om plattformandelen i smartmobilmarkedet i 2014 og 2018. <i>Bilde: IDC</i>
IDCs prognose om plattformandelen i smartmobilmarkedet i 2014 og 2018. Bilde: IDC

På kortere sikt, for 2014, venter IDC at markedsandelen vil vokse til 3,9 prosent, fra 3,3 faktiske 3,3 prosent i 2013, ifølge IDCs egne tall. IDC tror at mye av veksten vil skyldes de nye partnerskapene Microsoft har inngått med leverandører som holder til i vekstmarkeder som Kina og India.

IDC tror at Microsofts økte andeler i smartmobilmarkedet først og fremst vil tas fra Android og BlackBerry. Androids markedsandel ventes å bli redusert fra 78,6 til 76,0 prosent fra 2013 til 2018, mens BlackBerry nærmest utraderes.

Apples iOS ventes å få noe redusert markedsandel siden det er lite som tyder på at selskapet er interessert i å tilby smartmobiler med lav pris. Det meste av veksten smartmobilmarkedet skjer allerede i de utviklingslandene, og der vil Apples produkter fortsatt være for kostbare for de fleste.

Forøvrig mener IDC at etterspørselen etter de mindre smartmobilplattformene, slik som Firefox OS, Sailfish OS, Ubuntu og Tizen, vil vokse betydelig i årene kommer. Allerede i år ventes 50 prosent høyere enhetssalg av slike produkter enn i fjor, og det ventes en gjennomsnittlig årlig vekst på 32,7 prosent i leveransen av disse produktene fram mot 2018.

Prisfall

IDC har denne gangen også forsøkt å spå hva som blir gjennomsnittlig utsalgspris for enheter som er basert på de ulike plattformene. Det er ventet at gjennomsnittprisene vil falle for alle, bortsett fra hos de minste plattformene. Disse vil likevel drive de i gjennomsnitt billigste smartmobilene.

IDC prognose for gjennomsnittlige utsalgspriser for smartmobiler i 2014 og 2018. <i>Bilde: IDC</i>
IDC prognose for gjennomsnittlige utsalgspriser for smartmobiler i 2014 og 2018. Bilde: IDC

IDC mener at gjennomsnittprisen på Windows Phone-telefoner vil falle mest, faktisk så mye at den blir lavere enn gjennomsnittsprisen for Android-telefoner i 2018, som også ventes å falle betydelig.

Analyseselskapet mener at veksten i smartmobilmarkedet totalt sett vil bremses kraftig i årene som kommer, fra 19,3 prosent i 2014, til 6,2 i 2018. IDC mener faktisk at markedet vil falle en smule i blant annet Nord-Amerika og Europa.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.