Sensur-knuseren undertrykkerne frykter

Sensurkåte myndigheter over hele verden kan snart vente seg større motstand. Denne helgen ble et splitter nytt, anonymt kommunikasjonssystem vist frem av hacktivistene i Cult of the Dead Cow.

Peek-a-Booty er et distribuert mellommanns-system, som lar surfere gå gjennom andre for å få tak i nettsider som av en eller annen grunn er sperret. Mange sensurglade regimer over hele verden prøver å filtrere ut informasjon slik at innbyggerne ikke begynner å gruble på plagsomme tema som menneskerettigheter eller politisk forandring.

Teknologien ble for første gang vist frem på CodeCon-messen i San Francisco denne helgen.


Prosjektet har vært på utviklingsstadiet siden juli 2000, med mindre pauser og forsinkelser. Selve strukturen på tjenesten var ikke så vanskelig å kode, det tidkrevende arbeidet var å beskytte systemet fra alle slags angrep - både innenfra Peekabooty-nettverket og utenfra, forteller to av utviklerne i Cult of the Dead Cow til The Register.

Nettverket fungerer omtrent som Napster og andre peer-to-peer systemer, bare at poenget for nodene på Peekabooty er å unngå å bli identifisert og funnet. En forespørsel om en nettside sendes ut via SSL, så sensurprogramvaren ikke kan skille den fra en hvilken som helst sikker elektronisk transaksjon, og beskyttes mot identifikasjon på nettverket gjennom det de kaller en "virtual circuit".

Det skal rekrutteres organisasjoner som kan ta seg av drifting av sikre servere som kan formidle forespørsler på nettverket på en sikker måte.

Hackerne i cDc viste frem versjon 0.75 kjørt på Windows XP, og digi.no håper å få labbene på etpar skjermbilder fra demonstrasjonen etter hvert.

Koden er ganske standard unix-kode, så det skal være enkelt å få laget både Linux- og Mac OS X-versjoner av programmet.

Til toppen