Sequent til IBM for 810 millioner dollar

Det ble kjent i slutten av juni at IBM forhandlet med tanke på å overta Sequent. IBM vil bruke Sequents teknologi til å bygge en avansert tjener som kan kjøre Unix og Windows NT samtidig.

Det ble kjent i slutten av juni at IBM forhandlet med tanke på å overta Sequent. IBM vil bruke Sequents teknologi til å bygge en avansert tjener som kan kjøre Unix og Windows NT samtidig.

Sequent er kjent for svært avanserte tjenere i den øvre enden av markedet, der IBM med sine RS/6000 og AS/400 ser ut til å tape terreng til Sun. Sequent antas å realisere en gevinst på 13,2 millioner dollar i regnskapsåret 1999 av en omsetning på rundt 840 millioner dollar. I regnskapsåret 1998 tapte Sequent 52,5 millioner dollar av en omsetning på 784 millioner.

Prisen på 810 millioner dollar svarer til 18 dollar per Sequent-aksje. Dette er 29 prosent over kursen da forhandlingene ble kjent for to uker siden, og 125 prosent over kursen for tre måneder siden.

Poenget med en tjener som kan kjøre Unix og NT samtidig, er å appellere til den nye sansen for å sentralisere driften av heterogene løsninger.

Sequent er kjent for sin NUMA-arkitektur (non-uniform memory access) som gjør det mulig å bygge Intel-baserte maskiner under Windows NT der ytelsen skalerer tilnærment lineært opptil 64 prosessorer. Selskapet arbeider med å utvide arkitekturen til 256 prosessorer.

En annen måte for IBM å bruke NUMA-teknologien på, er å utvide rekkevidden til de Intel-baserte NetFinity-tjenerne. Mens salget av AS/400 og RS/6000 ser ut til å flate ut, forventes NetFinity-salget å vokse med 60 prosent til rundt 2,1 milliarder dollar.

IBM og Sequent er allerede engasjert i Monterey-prosjektet sammen med Intel og SCO. Monterey dreier som om en felles Unix for Intels 32 og 64 biters prosessorer, med elementer fra IBMs AIX, SCOs UnixWare og Sequents PTX.

Følgene som IBMs oppkjøp av Sequent kan få for den andre store NUMA-produsenten, Data General, synes tvetydig. På den ene siden får NUMA-markedet ny legitimitet i og med at IBM går god for teknologien, noe Data General kan tjene på på kort sikt. På lengre sikt spekuleres det i om Data General kan kjøpes opp av en av de store aktørene i Intel-tjener-markedet.

Hos Sun mener man at man har lite å tape på at IBM ytterligere forvirrer sine kunder med en femte tjenerarkitektur.

Til toppen