PC-MARKEDET

Sharp overtar pc-ene til Toshiba

Sharp er tilbake som pc-produsent etter overtakelsen av pc-divisjonen til kriserammede Toshiba.
Sharp er tilbake som pc-produsent etter overtakelsen av pc-divisjonen til kriserammede Toshiba. Illustrasjon: Toru Hanai, Reuters

Den japanske elektronikkprodusenten Toshiba kom i 1985 med det som kalles verdens første bærbare pc for massemarkedet.

En sann pioner kvitter seg nå med pc-virksomheten. Produksjonsavdelingen er avtalt solgt til japanske Sharp, som for to år siden selv ble slukt av taiwanske Hon Hai Precision Industry, også kjent som Foxconn.

Kriserammede Toshiba har vært døden nær etter en revisjonskandale og svimlende milliardtap knyttet til kjernekraftleveranser i USA. Salget er et ledd i restrukturering for å redde stumpene av selskapet, som nå har trukket seg ut av det meste innen forbrukerelektronikk.

Sharp Corporation overtar 80,1 prosent av datterselskapet Toshiba Client Solutions som etter transaksjonen blir skilt ut av Toshiba, som beholder en minoritetsandel. Kjøpesummen er oppgitt til 4 milliarder yen, tilsvarende 295 millioner kroner.

Dette representerer samtidig en retur for Sharp, som trakk seg ut av pc-markedet i 2010. I Foxconn får de drahjelp fra verdens største oppdragsprodusent av elektronikk.

Oppkjøpet krever myndighetenes godkjennelse og ventes å være fullført innen 1. oktober 2018, ifølge dagens kunngjøring. I henhold til avtalen vil også Toshiba-merkevaren bli lisensiert til bruk i pc-produkter og tilhørende utstyr.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.