ANALYSER

Si nei til å betale per prosessorkjerne

Kvitt deg med programvare der leverandøren insisterer på å ta seg betalt per prosessorkjerne, råder Gartner.

6. sep. 2005 - 07:18

Veien mot økt ytelse er ikke lenger høyere klokkefrekvens. Både Intel og AMD fokuserer på lavere strømforbruk og stabling av kjerner.

Det er en utfordring for både programvareleverandørene og kundene, for mange pakker er priset per prosessor. Enkelte leverandører mener at en prosessor med to kjerner egentlig er to prosessorer. En tokjerneprosessor er bare to prosessorer stablet sammen i en fysisk pakke.

Bedrifter, som er vant til å stadig øke farten på sine servere, får følgelig doblet lisenskostnadene. Og verre vil det bli. I forrige uke fortalte Intel at selskapet tidlig i 2007 skal lansere nye serverbrikker minst fire kjerner. Også AMD satser hardt på flere kjerner.
Dermed kan kundene like gjerne ta et oppgjør med kravene om betaling per prosessor/kjerne med en gang, påpeker Gartner.

Gartner tror Intel vil selge brikker med åtte kjerner i 2008 og 16 kjerner i 2010. Rådet er klart og greit:

Konsulentselskaper og tredjepartsutviklere må vurdere programvaren som de baserer sine prosjekter på og ikke servere kundene kostnadsbomber i form av dramatisk økte lisenskostnader.

Alle IT-sjefer må gå gjennom hva de bruker og innse at skal man forbli konkurransedyktig, må man ta i bruk flerkjernemaskiner. Man bør fase ut all programvare der lisensen er kjernebasert og dermed utløser en utålelig kostnadsvekst.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.