Si nei til nytt televerk!

Senterpartiet vil gi alle norske husstander en fiberoptisk linje. Vi har et televerk - vi trenger ikke enda et.

Senterpartiet vil gi alle norske husstander en fiberoptisk linje. Vi har et televerk - vi trenger ikke enda et.

Senterparti-sjef og kommunalminister Odd Roger Enoksen lanserte i går et forslag om å gi alle norsk innbyggere bredbåndslinjer. De lynraske Internett-linjene skal stimulere næringsbygging og bosetting i distrikts-Norge.

"Den digitale allemannsretten" kaller Enoksen sitt forslag. I utgangspunktet ønsker digi.no alle hyggelige ting velkommen, men i realiteten foreslår Enoksen etablering av et nytt televerk - finansiert over statsbudsjettet - og det trenger vi strengt tatt ikke.

Det virker som om Enoksen mangler selv den mest elementære innføring i teleteknologi og kapitalisme. Enoksen foreslår at fiberkablene kan spinnes rundt høyspentledninger eller graves ned langs jernbanegater. Vet ikke Enoksen at Enitel og Jernbaneverket allerede har gjort dette?

Idéen vil bli knust under sin egen prislapp. Det er dyrt nok å lage et nytt riksdekkende langdistanse-nettverk. Men Enoksen må rydde plass til svært mange nuller når han skal regne ut hva det vil koste å strekke en ny kabel inn til alle norske husvegger. Radiolinjer er et billig alternativ - i byene, ikke det kuperte utkant-Norge.

Selv om vi skulle ha blitt enige om å bruke et statsbudsjett eller to, ville Enoksens forslag slå beina under de nye teleaktørene. Hele poenget med hans plan er å selge tjenester til en pris langt under de kommersielle aktørene. Å finansiere et linjenett og drift over skatteseddelen har vi gjort før - det kalles å bygge televerk.

For det er umulig å drive en veldedighetsnett parallelt med flere markedsdrevne nettverk. Hvis man bygger Enoksen-nettet, hvem skal få lov til å kjøpe de billige statslinjene og hvem må kjøpe de dyrere kommersielle linjene?

Foruten "allemannsnettet" har Enoksen flere mindre kommunistisk inspirerte idéer: Han foreslår at telelinjer burde koste det samme over hele landet. Han ser også for seg regionale IT-fond og telemedisin på hvert legekontor. Dette er praktisk gjennomførbart. Dette kan vi diskutere.

digi.no er positive til bredbåndslinjer og lavere telepriser, men ikke hvis det forutsetter fullfinansiering over skatteseddelen.

Til toppen