'Sikker' MP3 funker bare i Windows

Det norske plate- og promotionselskapet Freetrax har kjøpt et system som skal gi verden kopieringssikre MP3-filer. Men systemet stenger ute alle andre operativsystemer enn Windows, og er ikke så sikkert likevel.

Sikkerhetssystemet, som er delvis norskutviklet og levert av det englandbaserte selskapet MODE International skal sikre MP3-musikken mot kopiering og distribusjon, gjennom et sinnrikt system med digitale vannmerker og RSA-krypterte filer som trenger egne nøkler for å fungere.

Problemet er at nøkkelen er en såkalt *.exe-fil, eller et lite program (executable), og *.exe-filer fungerer bare i Windows fra Microsoft.

Det betyr at Freetrax' sikkerhetssystem stenger ute alle som bruker Apple Mac, Linux og alle andre operativsystemer fra å laste ned og kjøpe musikken fra selskapets hjemmesider.

- Vi jobber med saken, og forventer å ha en Mac-versjon klar litt utpå høsten. Når det gjelder Linux og andre operativsystemer som Unix, BeOS og så videre så har vi ingen tidslinje på det, sier markedssjef Alice Dumas i MODE International til digi.no.

Dumas sier også at selskapet er fullstendig klar over at det 'sikre' MP3-formatet ikke er helt sikkert.

- Piratvirksomhet kommer til å eksistere uansett, man kan aldri stoppe alt sammen. Det er heller ikke det vi har prøvd på. Vi har bygd et system som gjør det veldig lett for forbrukerne å velge å ikke piratkopiere, selv om det alltid vil være en viss prosent av brukerne som vil komme seg rundt alle sikkerhetsforanstaltninger. Folk har brutt seg inn i datamaskinene til FBI og CIA også, så vi går ikke rundt og innbiller oss at vi skal lage et hundre prosent vanntett system, sier Dumas.

Hun sier systemet fortsatt er på et tidlig stadium og at det er svært mange ting som skal oppgraderes og forbedres for at det skal fungere helt perfekt, så som kryssplattform-kompatibilitet.

- Vi får en Mac-versjon i august, og vi satser selvfølgelig på at våre MP3-filer skal kunne spilles av på alle platformer med den grad av sikkerhet som er mulig sier David Gjester i Freetrax til digi.no.

Gjester mener også det er umulig å sikre seg helt mot piratvirksomhet, men at Freetrax mener de skal kunne gjøre det mer attraktivt å kjøpe enn å stjele MP3-musikk på Internett.

Freetrax reklamerte med sikkerheten på MP3-formatet sitt i en pressemelding denne uken, men bruker altså ikke like store ord om sikkerheten i sytemet i etterkant.

Faksimile fra pressemeldingen.

"The music website Freetrax.com is now launching secure mp3 downloads using

technology from UK based MODE International Ltd. The technology offers

payment and rights reporting systems which allows the files to be protected

from illegal copying."

Til toppen