"Sikre" CD-er cracket

Det er flere måter å omgå sperrene på de såkalt kopieringssikre CD-ene som ble lansert i vår. Verktøyene ligger tilgjengelig på Internett.

Kopiering og distribusjon av musikk, film og andre åndsverk er et stort problem for bransjen. Derfor er det mange aktører som har fulgt utviklingen innen kopieringssikring av CD-plater med argusøyne. En av de siste, lovende sikringene er Macrovisions SafeAudio, som ble lansert tidligere i år.

Nå har hackere funnet omveier til dette formatet også, i alle fall hvis man skal tro på opplysningene på en rekke nettsteder som omhandler kopiering, CD-teknologi, mp3 og digital musikk generelt. digitoday har ikke hatt tilgang til SafeAudio-kodede plater for test, og kan ikke garantere at opplysningene er riktige.

SafeAudio sørger for at maskinen ikke kan "se" lydsporene som låter, men ved å bytte ut driveren Windows CDFS.VXD med gratisfilen Alternate CDFS.VXD skal dette være mulig.

Dermed er det, som den danske nyhetstjenesten Comon skriver, enkelt å lagre musikken på harddisken eller konvertere den til mp3-filer - selv om Macromedias system skal beskytte CD-en.

Ifølge åndsverksloven §2 er det tillatt å kopiere enkelte eksemplar til privatbruk, så lenge kopien ikke brukes til såkalt erhvervsøyemed.

Tidligere forsøk på å sikre CD-er mot kopiering har også støtt på problemer. Da BMG sendte ut 130.000 CD-er med kopisikring fra det israelske selskapet Midbar, fikk de smake forbrukernes vrede, skriver ZDNet. Grunnen? Det var mange som ikke fikk spilt platene i det hele tatt...

Tyske PC Welt har kikket litt på andre teknologier for kopisikring. Verken Key2Audio, MusicGuard, Cactus, Datashield eller Optimal Media klarer brasene tilstrekkelig, og dermed er det tilbake til start for en desperat platebransje.