JUSS OG SAMFUNN

Silkeveien 2.0 har blitt stengt

Antatt administrator av stort, illegalt nettmarked arrestert.

FBI og andre justismyndigheter i USA har arrester mannen bak den skjulte tjenesten Silk Road 2.0, som ble etablert kort tid etter at den opprinnelige Silk Road-tjenesten ble stengt i 2013.
FBI og andre justismyndigheter i USA har arrester mannen bak den skjulte tjenesten Silk Road 2.0, som ble etablert kort tid etter at den opprinnelige Silk Road-tjenesten ble stengt i 2013. Bilde: REX/Jeff Blackler/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. nov. 2014 - 11:05

FBI og Homeland Security kunngjorde i går arrestasjonen av en 26 år gammel mann fra San Francisco. Mannen, Blake Benthall, som også kaller seg for «Defcon», er tiltalt for sin tilknytning til nettstedet Silk Road 2.0, som tilbys som en skjult tjeneste via anonymiseringstjenesten Tor. Benthall skal både være eier og administrator av Silk Road 2.0, som ifølge FBI er designet for å la brukere anonymt kjøpe og selge narkotika og andre ulovlige varer og tjenester.

– Blake Benthall forsøkte å gjenopplive Silk Road, et hemmelig nettsted som justismyndighetene beslagla i fjor, ved å drive Silk Road 2.0, et nesten identisk, kriminelt foretak. La det være klart – denne Silkeveien, uansett form, er veien til fengsel. De som vurderer å følge i fotsporene til påstått kyberkriminelle bør forstå at vi vil returnere så mange ganger som det er behov for, for å stenge skadelige, kriminelle nettbasarer. Vi gir aldri opp, sier Preet Bharara, United States Attorney for Southern District of New York, i en pressemelding.

Ifølge anklagen skal Silk Road 2.0 ha hatt omtrent 150 000 aktive brukere i september og generert salg av varer og tjenester for omtrent åtte millioner dollar per måned. Tjenesten skal ha blitt etablert i november 2013, omtrent fem uker etter at forløperen ble tatt ned.

Benthall risikerer en livstidsdom for å ha lagt til rette for omsetning av narkotika. Minimumsstraffen er ti år. Men i tillegg er han anklaget for computerhacking, for å lagt til rette for hvitvasking av penger og forfalskning av id-dokumenter. Han risikerer mellom 5 og 20 års fengsel for hver av disse anklagene, dersom han blir funnet skyldig.

Det er ikke nevnt i pressemeldingen fra de amerikanske justismyndighetene at selve tjenesten er stengt, men en talsperson for FBI bekrefter at dette er tilfellet til The Verge.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.