PERSONVERN

Singapore lar politiet få tilgang til data fra smitteapp

Myndighetene i Singapore innrømmer at politiet kan få ut data fra landets smittesporingsprogram, til tross for løfter om at dette ikke skulle skje.

Tross tidligere løfter, innrømmer Singapores regjering nå at politiet kan hente ut data fra bystatens smittesporingssystem i forbindelse med etterforskning av kriminalsaker.
Tross tidligere løfter, innrømmer Singapores regjering nå at politiet kan hente ut data fra bystatens smittesporingssystem i forbindelse med etterforskning av kriminalsaker. Illustrasjonsfoto: Yong Teck Lim / AP / NTB
5. jan. 2021 - 11:54

Bekymringer om personvernet bidro til at det gikk tregt å få folk til å begynne å bruke programmet, som kommer som en app eller en fysisk. Det hjalp da myndighetene i bystaten forsikret at systemet kun skulle brukes til smittesporing. Etter hvert har nesten 80 prosent tatt løsningen i bruk.

Det kom derfor som et sjokk da myndighetene innrømmet at politiet kan «skaffe til veie alle data» – også de som kommer fra smittesporing – i forbindelse med en etterforskning. Utenriksminister Vivian Balakrishan sa senere at han kun kjente til én sak – en drapssak – der dette hadde skjedd.

Human Rights Watch anklager regjeringen for å undergrave retten til privatliv.

– Innrømmelsen viser hvordan regjeringen i det skjulte har utnyttet pandemien til å øke overvåkingen og kontrollen over befolkningen, sier HRWs visedirektør for Asia, Phil Robertson. Gruppen kritiserer jevnlig Singapores myndigheter for å begrense borgernes rettigheter.

Frilansjournalist og aktivist Kirsten Han er skuffet, men ikke overrasket.

– Når man ser på historien deres, føltes det forutsigbart at dersom regjeringen kan gjøre dette, så ville den gjøre det.

Saker som ble mye lest på Digi.no i 2020.
Les også

Smittestopp på topp. Dette var de mest leste Digi.no-sakene i 2020

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.