Smittestopp på topp. Dette var de mest leste Digi.no-sakene i 2020

Koronapandemien preget også mange av IT-sakene i 2020.

Saker som ble mye lest på Digi.no i 2020.
Saker som ble mye lest på Digi.no i 2020. Kollasje: Digi.no, Zoom, Airman 1st Class Zoe Thacker, Aerospace Village, Colourbox, Stian Lysberg Solum/NTB scanpix
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. jan. 2021 - 11:10

2020 var et annerledes år med mye usikkerhet. Det har preget nyhetsbildet, også her i Digi.no. Smittestopp-appen, videomøter og annen teknologi for bruk på hjemmekontoret har vært svært aktuelle temaer, noe som blir veldig tydelig når vi nå ser på hvilke av sakene våre som ble best lest i fjor. 

Tross tidligere løfter, innrømmer Singapores regjering nå at politiet kan hente ut data fra bystatens smittesporingssystem i forbindelse med etterforskning av kriminalsaker.
Les også

Singapore lar politiet få tilgang til data fra smitteapp

Dette er de 10 mest leste sakene på Digi.no i 2020: 

 1. Førsteinntrykk: Smittestopp-appen er enkel å bruke, men trolig har den et alvorlig problem. Digi.no testet førsteutgaven av Smittestopp-appen da den kom i april. Av vanlige brukere ble den i begynnelsen mest kritisert for batteribruken. For andre var det personvernet som var det store diskusjonstemaet, noe som førte til at appen måtte lages helt på nytt. 
 2. BankID er farligere enn du tror. Sikkerheten rundt bruken av BankID hadde lenge vært et tema i spaltene til Digi.no da Solveig Schytz (V) skrev denne kronikken i august. Ingen andre kronikker var blant de 10 mest leste sakene i 2020.
 3. Test: Trenger vi virkelig å kjøpe mobiler til 10.000 kroner, eller er billig mer enn bra nok?. Test av sju smartmobiler med langt mer lommebokvennlig pris enn toppmodellene. 
 4. Bruker du Zoom til videomøter? Da bør du vite dette. Videomøtetjenesten Zoom hadde enorm vekst etter hvert som covid-19 spredte seg. Men tjenesten hadde betydelige sikkerhets- og personvernrelaterte problemer, noe denne saken fra april satte søkelyset på.
 5. Hundrevis av eksperter roper varsko: –Starlink kommer til å bli en katastrofe. Mye av det Elon Musk foretar seg, vekker stor interesse. Mye vekker dessuten kritikk. Det gjelder også Starlink-prosjektet, hvor planen er å sende 30.000 satellitter opp i verdensrommet. 
 6. Boeing 747-fly må oppdateres jevnlig med disketter. Fortsatt bruk av gammel IT er alltid morsomt å lese om. Systemer som de fleste har forkastet for tiår siden, er fortsatt i bruk enkelte steder, rett også slett fordi de fortsatt virker. 
 7. – Denne Android-skadevaren er som å ha en «spion i lommen» (for abonnenter). Ghimob var bare én av mange skadevarer som ble spredt på Android-plattformen i fjor. Omtalen vår ble likevel svært godt lest. 
 8. Microsoft: – Ikke bruk SMS-basert totrinnsverifisering (for abonnenter). Det at SMS ikke er noen sikker måte å levere engangspassord på, har vært kjent i lang tid. Mange av leserne syns det var interessant at Microsoft nå fortalte det samme.
 9. Smittestopp-appen klar for lansering etter heroisk innsats. Derfor skal dataene lagres på Azure i utlandet (for abonnenter). Det var mange som var nysgjerrige på Smittestopp-appen da den kom i april. I denne saken omtales noe av valgene som ble gjort under utviklingen. 
 10. Telenor får kraftig kritikk etter sjokkerende SMS-tabbe: – Dette er helt utilgivelig. Telenor i Danmark sendte innholdet av SMS-ene til omtrent 1 000 danske privatpersoner direkte til det danske Rikspolitiet. Årsaken skal ha vært en teknisk feil.
Mari Bø Haugstad, (t.h.) møtte i retten som leder av Personvernnemnda for andre gang. Første gang var den såkalte legelisten-saken. Statens advokater, Thea Westhagen Edell og Hanne Jahren , (t.v.) på bildet.
Les også

Grindr-saken: − Ukontrollert og omfattende deling av sensitive data

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.