KOMMENTARER

Siste mulighet for Nokia (og Microsoft)

Nå må selskapene levere noe uimotståelig.

I morgen ettermiddag skal Nokia vise fram sine første Windows Phone 8-baserte smartmobiler. Betydningen av begivenheten, som arrangeres i samarbeid med Microsoft, kan vanskelig overdrives. Produktene Nokia skal vise fram her, er de viktigste for selskapet noen sinne. Blir ikke disse produktene ekstremt godt mottatt av et bredt publikum, er sannsynligvis toget gått – ikke bare for Nokia, men også for Microsofts smartmobilvirksomhet.

Selv om salget av Nokias Windows Phone 7.x-baserte Lumia-mobiler har vokst betydelig denne våren, er fortsatt Nokias døende Symbian-plattform langt mer populær, ifølge analyseselskapet Gartner. Til tross for massive reklamekampanjer, ikke minst i Norge, har Windows Phone-plattformen bare klart å kare til seg noen få prosents markedsandel. Salget av Windows Phone-mobiler fra andre enn Nokia har skrumpet inn til nesten ingenting det siste året, noe som tyder på at Nokia-merkevaren er viktigere enn Windows-merkevaren i mobilmarkedet.

Men det faktum at konkurrentene knapt har kommet med noen ny Windows-basert mobil det siste året, har selvfølgelig også hatt betydning.

Med Windows Phone 8 skal alt bli bedre, lover både Microsoft og «menigheten».

Om dette kommer til å påvirke salget, avhenger jo av om Microsoft og Windows Phone-partnerne har forstått hvorfor Windows Phone 7.x-mobilene ikke har fått den mottakelsen av markedet som selskapene hadde håpet på.

Årsaker

Skyldes den manglende interessen at maskinvaren på papiret har vært svakere enn Android- og iOS-enheter med tilsvarende pris, noe som jo er en utbredt teori, så vil den utvidede maskinvarestøtten som Windows Phone 8 tilbyr, kunne rette på dette. Da vil salget av Windows-baserte smartmobiler nå nye høyder, ikke bare rett etter at de kommer på markedet i oktober/november, men også i kvartalene framover. Men dette er det enkleste problemet å fikse.

Er det derimot brukergrensesnittet til programvaren, tidligere kalt «Metro», som er årsaken til at flertallet av de potensielle kundene «snur i døra», så har både Nokia og Microsoft et alvorlig problem – Nokia fordi selskapet har satset på dette ene kortet, Microsoft fordi «Metro» er en avgjørende pilar i alle de nye operativsystemene til selskapet.

Mellom disse ytterpunktene finnes er det også mange andre mulige årsaker som samme har bidratt til at Windows Phone ikke har nådd opp. Brukere som allerede er godt innelåst i økosystemene til Apple og Google, mangel på en del viktige applikasjoner og generell motstand mot Microsoft, er blant disse.

Men mer enn noe annet, som toppene i Nokia og Ericsson poengterte allerede under Telecom World i Genève i oktober 1999, er mobiltelefoner mote. Men verken Nokia eller Ericsson har vært særlig flinke til å forvalte moten smartmobilmarkedet. I den egentlige motebransjen, hvor alle kopierer alle, er det dessuten merkevaren som betyr noe, ikke patentene.

Konkurranse

Det ville være en fordel for alle dersom Windows Phone 8 makter å bli et levedyktig alternativ med betydelig større markedsandeler enn i dag. Økt konkurranse bidrar ikke bare til lavere priser, men ofte også til mer innovative produkter. Det er ingenting negativt ved dette for forbrukerne.

Skal Microsoft og Nokia greie å gjøre Windows Phone til en reell utfordrer, og ikke bare et lite nisjeprodukt som det er nå, må begge parter komme med noe helt unikt. Det må være funksjonalitet som får brukere til å velge bort iPhone og Android, selv om de i utgangpunktet er skeptiske til brukergrensesnittet til Windows Phone. Det må tilbys uimotståelig funksjonalitet, helst til en pris som får konkurrentene til å svette litt.

Nye Lumiaer

Ifølge de siste ryktene vil Nokias kommende toppmodell, som angivelig heter Lumia 920, leveres med et bedre (men ikke spektakulært) kamera og trådløs opplading. Det sistnevnte innebærer bruk av magnetisk induksjon og at kan må legge mobilen på en spesiell ladeplate i stedet å koble til en kabel. Spørsmålet er om dette er noe som står øverst på ønskeliste til de potensielle kundene.

Det må forventes at Microsoft i morgen vil avsløre mer funksjonalitet i Windows Phone 8 enn det selskapet har gjort tidligere. Det er ingenting av det som har blitt vist fram til nå i Windows 8, som framstår som uimotståelig for et bredt publikum.

Så kom igjen Nokia og Microsoft! Vis at dere har det som skal til!

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.