OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Siste rest av Opera er solgt

Det amerikanske selskapet Xperi har kjøpt Vewd Software Holdings Limited for 109 millioner dollar. Selskapet skal fremdeles ledes fra Norge.

På CES-messen i Las Vegas i 2020 møtte vi administrerende direktør i Vewd, Aneesh Rajaram. Nå er Vewd, som Opera skiftet navn til, solgt til det mye større amerikanske Nasdaq-noterte selskapet Xperi.
På CES-messen i Las Vegas i 2020 møtte vi administrerende direktør i Vewd, Aneesh Rajaram. Nå er Vewd, som Opera skiftet navn til, solgt til det mye større amerikanske Nasdaq-noterte selskapet Xperi. Foto: Odd Richard Valmot
6. juli 2022 - 11:00

Den norske nettleseren Opera hadde stor suksess i mange år. Den ble til i Telenor under Jon von Tetzchner og Geir Ivarsøy. Først på desktop og videre på mobiler, hvor den fortsatt lever i beste velgående. I 2016 ble selskapet solgt til en gruppe kinesiske investorer.

Men Opera var ikke bare en nettleser. Selskapet utviklet også et smart operativsystem for TV allerede i 2002. Den delen av forretningen ble drevet som Opera TV AS og var ikke med i salget til kineserne i 2016.

Har bidratt i 450 millioner TV-er

Nå, derimot, er Vewd Software AS, som selskapet skiftet navn til etter salget, solgt til det mye større amerikanske Nasdaq-noterte selskapet Xperi. I dag er 450 millioner tilkoblede TV-er utstyrt med Vewds mellomvare, og mange kjente produsenter står på kundelisten deres. De gjør det mulig for kundene å designe sitt eget grensesnitt oppå all funksjonaliteten de tilbyr. I fjor ble 30 millioner TV-er, dekodere og andre TV-dingser utstyrt med selskapets programvare.

Det er dyrt å leie stor standplass på CES, men for Vewd var det en lønnsom investering. Neste år er det nok samlokalisering med TiVo som gjelder. <i>Foto:  Jan Moberg</i>
Det er dyrt å leie stor standplass på CES, men for Vewd var det en lønnsom investering. Neste år er det nok samlokalisering med TiVo som gjelder. Foto:  Jan Moberg

– Xperi eier også TiVo, som også driver med programvare for TV-plattformer. Vi har samarbeidet med dem i mange år, så det at vi nå eies av samme moderselskap, åpner mange nye muligheter, sier selskapets administrerende direktør Aneesh Rajaram. Han har jobbet i selskapet siden 2013 og ledet det siden 2016. Sammen med mye av ledelsen på rundt 20 personer sitter han i Oslo, hvor hovedkontoret er lokalisert.

Til sammen er har Vewd 275 ansatte, og over 200 av dem jobber med utvikling. Først og fremst i Sverige, Polen og Taiwan, men også i en rekke andre land rundt om i verden.

Skal akselerere

Rajaram tror oppkjøpet vil gi både Vewd og TiVo en bedre posisjon i markedet. De kan samkjøre utviklingen og komme raskere på markedet med et stort tilbud av programvare for det produsenter trenger for å sette sammen en god TV-opplevelse.

– Vi har nylig lansert en ny versjon av Vewd OS og annen programvare som gir kundene mer funksjonalitet og større muligheter til å bygge inn nye strømmetjenester, sier Rajaram, som skal fortsette som leder for Vewd og gå inn i ledergruppen i Xperi.

Opera One får støtte for lokale KI-modeller som kan velges av brukeren. Disse fire modellene er kun et lite utvalg.
Les også

Norsk nettleser først ut med KI-grep

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.