Skal bruke Watson i personlighetstester

Nye tjenester tar i bruk IBMs analyseplattform.

Skal bruke Watson i personlighetstester
Snart vil Watson kunne hjelpe personer som sliter med psykisk helse med å finne egnede terapeuter. Bilde: JON SIMON

IBMs analyseplattform Watson blir stadig mer behjelpelig på måter som kan være genuint relevante for «mannen i gata». IBM bekreftet nylig en rekke nye partnerskap for Watson, og en av de mest spennende er samarbeidet med terapi-nettstedet Talkspace

Talkspace lar brukerne chatte med en rekke spesialister over et brukervennlig grensesnitt. Talkspace fungerer også over smarttelefon-apper, og brukerne får satt opp krypterte, private samtaler med eksperter på psykisk helse, uten å måtte fylle ut omfattende skjemaer. Fordelen er også at tjenesten er tilgjengelig umiddelbart, slik at man kan søke hjelp uten å fysisk møte opp hos en spesialist. Det finnes forskjellige abonnementsløsninger man kan skrive seg opp på. 

Planen er å bruke Watson som den kunstige intelligensen bak Talkspace. På denne måten skal tjenesten kunne finne de spesialistene som passer best for individuelle behov. 

Forsker på personligheten

Watson kan nemlig analysere personligheten til brukerne ved å gå gjennom tekst som genereres av disse. Dette skal bidra til mer effektive forbindelser mellom psykologen og pasienten, og Watson vil også kunne bidra med ytterligere innsikt i løpet av terapien.

Les også: Nå skal Watson analysere helse.

For eksempel kan Watson analysere ytterligere tekstutveksling for å gi innspill på pasientenes personlighet, tankemåte og emosjonell stress. 

Dette er en ganske oppsiktsvekkende måte å bruke analyse på, og den vil helt sikkert vekke reaksjoner. Det viser likevel hvilke ambisjoner IBM har for Watson-prosjektet sitt. 

Talkspace-samarbeidet er heller ikke det eneste som er på vei. Watson-plattformen vil i tiden fremover bidra med innsikt og analyser til olje og gass-selskaper, en app for veterinærer, samt flere applikasjoner utviklet for pasienter med hjerteproblemer og for leger som ønsker bedre oversikt over sine pasienter.

Mer omfattende

Samtidig bringer IBM stadig flere leverandører av informasjon til Watson, både fra spesialistorganisasjoner og flere ledende nyhetskilder med omfattende arkiv. 

Med stadig større omfang begynner Watson å bli et ganske betydningsfullt element av IBMs strategi - det er kanskje derfor ikke så rart at noen kloke hoder begynner å bli bekymret?

Les også: Slik tar Watson svindlere.