Project Quantum

Skal bytte ut store deler av motoren til Firefox

Lover real fartsøkning.

Fornyelsen av Mozilla Firefox er på ingen måte over.
Fornyelsen av Mozilla Firefox er på ingen måte over. (Bilde: Mozilla)

Lover real fartsøkning.

Det er viktig at nettlesere har god støtte for webteknologier, men for brukeropplevelsen spiller fart og responstider også en stor rolle. Men gårsdagens løsninger er ikke alltid like godt egnet for dagens landskap.

Derfor kunngjorde Mozilla i går at selskapets planer for å bedre ytelsen til Firefox ikke stopper med utrullingen av Electrolysis, som gjør at ulike deler av nettleseren kjøres i forskjellige prosesser.

Les mer om Electrolysis: Endelig splittes Firefox i flere prosesser

Quantum

I et innlegg på Medium avduket Mozillas sjef for plattformutvikling, David Bryant, planene for det neste, store arbeidet som skal gjøres. Dette kalles for Project Quantum.

Ifølge Bryant skal dette sørge for raskere og jevnere lasting og scrolling av websidene, umiddelbar respons fra animasjoner og interaktive applikasjoner, samt støtte for enda mer intensivt innhold uten fall i bilderatene.

– Innholdet som er viktigst for deg vil automatisk få den høyeste prioriteten, ved å rette prosesseringskraften dit du behøver den mest, skriver Bryant.

Bedre utnyttelse av moderne maskinvare

Måten å oppnå dette på, er ifølge Mozilla å kunne utnytte moderne maskinvare fullt ut, ikke minst mulighetene for parallellprosessering. De fleste moderne enheter er utstyrt med minst to prosessorkjerner, men det er få nettlesere som kjører visningen av en webside over mer enn én tråd og én kjerne. 

I tillegg er mange enheter utstyrt med mangekjernede grafikkprosessorer (GPU-er). Alt arbeid som kan overlates til GPU-en, vil frigjøre CPU-en til å gjøre andre oppgaver.

Quantum tar utgangspunkt i dagens renderingmotor i Firefox, Gecko, men erstatter de store komponentene som i størst grad vil dra nytte av parallellkjøring eller å bli overlatt til GPU-en. En del av dette skal hentes fra Servo, et separat nettlesermotor-prosjekt som Mozilla har deltatt i sammen med Samsung siden i alle fall 2013. 

Les om Servo: Her er Mozillas helt nye nettlesermotor

Rust

Servo er skrevet i språket Rust, som Mozilla lanserte i 2010. Ifølge Bryant kan Rust-basert programvare kjøres svært raskt, samtidig som at det forenkler programmeringen av parallellkjørende programvare ved å garantere sikkerheten til tråder og minne. Rust-kode skal i de fleste tilfeller ikke la seg kompilere med mindre den er trygg. 

Dermed reduseres faren for sårbarheter i nettleseren.

– Vi går i gang med en rekke separate, men relaterte initiativer som en del av Quantum, og vi reviderer mange gamle antakelser og implementeringer. På et overordnet nivå handler det om å tenke nytt om mange fundamentale aspekter ved hvordan en nettlesermotor virker. Vi vil konstruere fundamentale byggesteiner på nytt, slik som hvordan vi tar i bruk CSS-stiler, hvordan vi kjører DOM-operasjoner og hvordan vi rendrer grafikk til skjermen din, skriver Bryant. 

Mer om Rust: Mozilla-støttet språk er klar for bruk

Tidsplan

Quantum er et stort prosjekt, og som Mozilla har vist med Electrolysis, har ikke stiftelsen alltid greid å gjennomføre prosjektene innenfor de opprinnelige tidsplanene. Men målet for Quantum er at en første versjon av motoren blir levert til Android, Windows, Mac og Linux i løpet av 2017. 

– Vi håper at vi en dag kan levere til iOS også, skriver Bryant. Alle nettlesere for iOS må i dag bruke den innebygde WebKit-motoren. 

Mer informasjon om Quantum-prosjektet finnes på denne siden. Flere av komponentene som vil hentes fra Servo til Quantum blir presentert i denne videoen.

Leste du denne? For første gang var over halvparten av sidevisningene med HTTPS

Kommentarer (14)

Kommentarer (14)
Til toppen