Skal dekke et helt land med nettballonger

Sri Lanka blir først ut med Project Loon.

Skal dekke et helt land med nettballonger
Project Loon-ballongene vil levere internett til hele Sri Lanka neste år. Dette blir den første kommersielle utrullingen av det ambisiøse prosjektet. Bilde: Craig Hickerson

Det er blitt skrevet og sagt ganske mye om Googles Project Loon, som gjør det mulig å bruke høytsvevende ballonger til å sende internettsignaler til store landområder. Mye av poenget er å benytte ballongene over områder der tilgangen til nettet i dag er svak, og der det er dårlig utbygd infrastruktur.

Nå har prosjektet fått sin kanskje mest betydningsfulle avtale hittil. Regjeringen i Sri Lanka har nemlig blitt enig med Google om at Project Loon skal rulles ut der og dekke hele landet med internett-tilgang.

Les mer: En ballong kan gi 4G til hele Østfold

Det betyr at Sri Lanka blir det første landet i verden med bredt tilgjengelig nettaksess, selv om det ikke blir fritt frem for alle å bare koble seg opp – tjenesten skal leveres av lokale internett-tilbydere som får tilgang til å videresende signalene sine via ballongene. Det vil antakeligvis fremdeles kreve en form for abonnement av brukere, med andre ord.

Hastigheten som leveres fra ballongene er også ikke verdens høyeste – det er stort sett begrenset til 3G-hastighet.

Stort behov

Til tross for dette vil det være et stort fremskritt for landets innbyggere som i dag har svært dårlig tilgang til nettet. Kun rundt tre millioner av landets 20 millioner innbyggere har internett-tilgang i dag, av disse er 2,8 millioner koblet til mobile nett, og bare 606,000 har faste linjer. Selv 3G-hastighet som koster litt penger vil være en forbedring for mange.

Sri Lanka er en relativt liten øy på litt over 65,000 kvadratkilometer, så det blir interessant å se hvor godt Project Loon fungerer på et såpass avgrenset område.

Les også: Skal lage mesh-nettverk i stratosfæren

Ballongene befinner seg i stratosfæren, mellom 18 til 25 kilometer fra bakken, og der oppe skaper de et mesh-nettverk som forsterker signalene. De kan flyte i luften i over 100 dager om gangen.

Planen er å sende ut ballongene som skal dekke Sri Lanka innen mars neste år. Det blir absolutt spennende å se hvorvidt prosjektet fungerer i praksis.