Project Loon-ballongene vil levere internett til hele Sri Lanka neste år. Dette blir den første kommersielle utrullingen av det ambisiøse prosjektet.
Project Loon-ballongene vil levere internett til hele Sri Lanka neste år. Dette blir den første kommersielle utrullingen av det ambisiøse prosjektet. (Bilde: Craig Hickerson)

google

Skal dekke et helt land med nettballonger

Sri Lanka blir først ut med Project Loon.

Det er blitt skrevet og sagt ganske mye om Googles Project Loon, som gjør det mulig å bruke høytsvevende ballonger til å sende internettsignaler til store landområder. Mye av poenget er å benytte ballongene over områder der tilgangen til nettet i dag er svak, og der det er dårlig utbygd infrastruktur.

Nå har prosjektet fått sin kanskje mest betydningsfulle avtale hittil. Regjeringen i Sri Lanka har nemlig blitt enig med Google om at Project Loon skal rulles ut der og dekke hele landet med internett-tilgang.

Les mer: En ballong kan gi 4G til hele Østfold

Det betyr at Sri Lanka blir det første landet i verden med bredt tilgjengelig nettaksess, selv om det ikke blir fritt frem for alle å bare koble seg opp – tjenesten skal leveres av lokale internett-tilbydere som får tilgang til å videresende signalene sine via ballongene. Det vil antakeligvis fremdeles kreve en form for abonnement av brukere, med andre ord.

Hastigheten som leveres fra ballongene er også ikke verdens høyeste – det er stort sett begrenset til 3G-hastighet.

Stort behov

Til tross for dette vil det være et stort fremskritt for landets innbyggere som i dag har svært dårlig tilgang til nettet. Kun rundt tre millioner av landets 20 millioner innbyggere har internett-tilgang i dag, av disse er 2,8 millioner koblet til mobile nett, og bare 606,000 har faste linjer. Selv 3G-hastighet som koster litt penger vil være en forbedring for mange.

Sri Lanka er en relativt liten øy på litt over 65,000 kvadratkilometer, så det blir interessant å se hvor godt Project Loon fungerer på et såpass avgrenset område.

Les også: Skal lage mesh-nettverk i stratosfæren

Ballongene befinner seg i stratosfæren, mellom 18 til 25 kilometer fra bakken, og der oppe skaper de et mesh-nettverk som forsterker signalene. De kan flyte i luften i over 100 dager om gangen.

Planen er å sende ut ballongene som skal dekke Sri Lanka innen mars neste år. Det blir absolutt spennende å se hvorvidt prosjektet fungerer i praksis.

Til toppen