SIKKERHET

Skal gjøre det tryggere bruke Android-apper delt på utsiden av Google Play

Men metoden som tas i bruk kan også bidra til mindre frihet for brukerne.

Nyheten fra Google kan bety både mer og mindre frihet for Android-brukerne, avhengig av hvordan den utnyttes av app-utviklere og Google selv.
Nyheten fra Google kan bety både mer og mindre frihet for Android-brukerne, avhengig av hvordan den utnyttes av app-utviklere og Google selv. Bilde: <a href="http://www.norebbo.com">Norebbo</a>
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. juni 2018 - 20:00

De aller fleste Android-brukere klarer seg lenge med appene de får tilgang til via Google Play, men enkelte har andre behov. Derfor kan det være ønskelig å kunne installere Android-apper uavhengig av Google Play. Manglende nettilgang eller det at appen ennå ikke offisielt tilbys i det landet en befinner seg, kan være slike årsaker. 

Da er det greit å kunne få tak i APK-filen fra andre kilder og installere den manuelt. 

Originalen?

Problemet er at en ikke kan være sikker på at filen man har fått tilgang til, er originalen. Kanskje noen har klusset med den, slik at den er farlig å bruke. Det er ikke tilfeldig at muligheten for å installere fra andre kilder enn Google Play er deaktivert som standard i Android. Du bør vite hva du gjør før du åpner denne sperren.

Nå har Google startet på et arbeid som skal gjøre installasjon via slike sidekanaler tryggere. På toppen av hver APK-fil blir det nå lagt en liten mengde metadata som beviser at det dreier seg om en APK-fil som på et tidspunkt har blitt distribuert via Google Play, selv om Android-brukeren har mottatt den fra en annen kilde. 

Digi.no har også tidligere nevnt disse planene, men da i langt mindre detalj: 
Google varsler helt nye krav til nye og oppdaterte Android-apper

– Én av årsakene til at vi gjør dette, er for å hjelpe utviklere med å nå ut til et bredere publikum, spesielt i land hvor deling av apper mellom brukere er vanlig fordi internett er dyrt og lite tilgjengelig, skriver Google i et blogginnlegg.

Foreløpig er det trolig begrenset eller ingen støtte for dette i Android, men i framtiden vil enhetene kunne sjekke app-autentisiteten også når enheten er frakoblet nettet, legge appene til i en brukers Play-bibliotek, og også få oppdatert appen via Google Play når enheten igjen får nettilgang.

DRM

Android Central skriver at dette samtidig bare er en masse bokstaver for noe som gjerne er kjent som DRM (Digital Rights Management). 

For selv om metadataene på sikt kan gi brukerne en forsikring om at det er ekte vare de installerer, kan de potensielt også brukes til å gi utgiverne av appene mer kontroll over bruken appene, noe som er spesielt aktuelt for apper som ikke er gratis.

Det finnes mange tilfeller hvor innholdsutgivere har brukt DRM til å begrense de betalende kundenes bruksmuligheter. 

Foreløpig er det ingenting som tilsier at det er dette som vil skje i Android, men Android Centrals skribent argumenterer likevel for at dette kan komme til å skje.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.